Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.10.2009.
15:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Plavšićeva: Umorna sam, ali srećna

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je po dolasku u Beograd da ''ne može da veruje da je slobodna''.

''Ne mogu da verujem da sam slobodna, umorna sam, ali srećna. Razmišljala sam od polaska, pa do dolaska, kako da rešim problem obraćanja novinarima, i obećavam da ću se uskoro obratiti medijima'', rekla je Plavšićeva, koja je doputovala u pratnji premijera RS Milorada Dodika.

Na pitanje kako se oseća povodom povratka u Srbiju, Plavšićeva je kroz suze rekla: ''Nemojte to da me pitate".

Kako saznajemo, ona je kazala da će u Beogradu biti najmanje dva dana da se odmori, a potom ide u Banjaluku na promociju knjige koju je napisala u zatvoru.

Pred njenom zgradom na Vračaru bilo je desetak policajaca, što u uniformi, što u civilu, kao i veliki broj novinara. Po dolasku u stan, snaja joj je skuvala domaću kafu, koju nije pila još od dolaska u zatvor.

''Samo da sam je živu dočekao i da sam je video svojim očima'', kazao je vidno uzbuđeni brat Zdravko.

Brat od strica Slobodan Plavšić, preminuo je u ponedeljak, tako da nije dočekao da vidi svoju sestru, za razliku od nekolicine rođaka koji su joj poželeli dobrodošlicu kući.

Plavšićeva je u utorak ujutru krenula iz Švedske, gde je odslužila dve trećine kazne od 11 godina.

Kako navode švedski mediji, Plavšićeva je stigla na aerodrom oko 10:35 po lokalnom vremenu u pratnji tri automobila, ukrcala se na avion tipa Cesna 525.

Po sletanju na beogradski aerodrom Biljana Plavšić će doći u svoj stan na Vračaru, rekao je njen brat Zdravko Plavšić.

Zdravko Plavšić je naveo i da njegova sestra namerava da ostane u Beogradu jer ima srpsko državljanstvo.

Švedsko Ministarstvo pravde odobrilo je prevremeno puštanje na slobodu Biljane Plavšić. Prema švedskim zakonima, zatvorenik može biti oslobođen zbog dobrog vladanja pošto odsluži najmanje dve trećine kazne.

Haški tribunal je 15. septembra odobrio njeno prevremeno puštanje na slobodu, pošto joj je 24. oktobra isticalo dve trećine kazne.

Bivša predsednica Republike Srpske priznala je u oktobru 2002. godine krivicu za progon muslimana i Hrvata u 37 opština u Bosni i Hercegovini u vreme rata 1992. godine.

Tribunal je Plavšićevu u februaru 2003. godine osudio na 11 godina zatvora.

Prethodno, Plavšićeva se 10. januara 2001. godine dobrovoljno predala Haškom tribunalu pred kojim je 7. aprila 2000. optužena za genocid, zločine protiv čovečnosti, ratne zločine nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima i teške povrede Ženevske konvencije 1991. i 1992. godine u BiH.

Biljana Plavšić je jedina žena osuđena u Haškom tribunalu, zbog zločina protiv čovečnosti.

Tokom boravka u zatvoru izdala je knjigu "Svjedočenja", u kojoj je krivicu za rat prebacila na Radovana Karadžića, ali je odbila da protiv njega svedoči.

Ona je bila jedan od ključnih svedoka na suđenju bišem predsedniku Narodne skupštine RS Momčilu Krajišniku, koji je u martu ove godine osuđen na 20 godina zatvora.

(Uskoro nove vesti o ovom događaju)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online