Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 16.08.2012.
14:04
Ž. Marković - Vesti A

Umesto Cerića krvavi muftija

Među pet kandidata za novog poglavara Islamske zajednice BiH nema novopazarskog muftije Muamera Zukorlića čime je i definitivno stavljena tačka na višemesečnu priču o mogućnosti da upravo on nasledi Mustafu Cerića u fotelji u Sarajevu.

Nusret Avdibegović u ratnim danima
 

Ispostavlja se da Zukorlić nikada nije ni bio ozbiljan kandidat i da su komentari da je on glavni favorit odlazećeg reisa Cerića bili samo skretanje pažnje sa suštine cele priče. A po svemu sudeći, suština je u tome da je jedini Cerićev favorit muftija travnički Nusret Avdibegović.


Stručnjaci upozoravaju da bi eventualni izbor Avdibegovića za novog reisa značio novu radikalizaciju ove zajednice i korak dalje ka ekstremnim verzijama islama, a kao jedan od razloga za to navode ratni pedigre travničkog muftije.
 

Avdibegovića spremaju za reisa

On je, naime, od početka pa do samog kraja rata bio jedna od osoba za vezu između zloglasnog odreda El Mudžahedin i komande takozvane Armije BiH. O tome svedoče fotografije koji su u posedu našeg lista. Na jednoj od fotografija Avdibegović se nalazi u društvu šejha Abdela Aziza zvanog Barbarosa, čoveka koji je 1992. godine u okolini Travnika formirao prve kampove za obuku mudžahedina. Na toj fotografiji vidi se još dvadesetak mudžahedina kojima se Avdibegović obraća.


Na drugoj fotografiji travnički muftija i mogući novi poglavar IZ BiH je snimljen sa zloglasnim Abu Hamzom i nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibom Mahmuljinom. Taj snimak potiče s kraja 1995. godine otkada datira i rukom pisani dokument na kojem je izrađena kompletna struktura odreda El Mudžahedin na čelu sa njegovim poslednjim vođom, Abu Malijem. Avdibegović je potpisan ispod ovog dokumenta koji je izrađen za potrebe bošnjačke vojne obaveštajne službe.

Travnik centar vehabija

Autor knjige "Era terorizma u BiH" Dževad Galijašević u izjavi za "Vesti" ocenjuje da je Avdibegović proteklih godina od Travnika napravio logistički centar vehabijske zajednice u BiH.
- U njegovom muftijstvu stalno se dešavaju napadi na povratnike, a jedan od najvećih terorističkih napada u zemlji desio se upravo na teritoriji koju on pokriva, u Bugojnu kada je Haris Čaušević digao u vazduh policijsku stanicu - kaže Galijašević.


Tesne veze sa mudžahedinima nisu, međutim, sprečile tri izborna okruga u IZ BiH da Avdibegovića kandiduju za novog reisa. U njegovoj zvaničnoj biografiji se te veze nigde ne pominju, ali se ističe njegovo obrazovanje, veliki broj napisanih knjiga i drugih radova. Avdibegović je, inače, rođen 1957. godine u Pruscu kod Donjeg Vakufa. Završio je Gazi-Husrev begovu medresu i Šerijatski fakultet Univerziteta u Medini, a magistrirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.08.2012. 14:20
Jos jedan razlog za zbogom.
Četvrtak 16.08.2012. 14:46
Подржавањем радикалног ислама на Балкану американци имају за циљ дестабилизацију целе Европе и њену исламизацију. Погледајте како се мења национална структура становништва у Француској, Немачкој, скандинавским земљама, Италији...Управо ове керове из арапских земаља довели су амери, према анексу 4 дејтонског мировног споразума сви ови пси рата који нису имали бих држављанство морали су напустити територију бих, то никада није испоштовано!
Četvrtak 16.08.2012. 22:38
Kakav primitivizam, s cime se oni ponose ?? I nas " civilizirana " EU i SAD tjeraju da zivimo zajedno !? Nepodnosljivo !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online