Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 13.08.2012.
18:52
Vijesti A

BiH traži deo crnogorskog primorja

Bivši rektor Univerziteta u Sarajevu Jusuf Mulić pokrenuo je inicijativu u Bosni i Hercegovini kako bi se toj državi vratio izlaz na otvoreno more i to u Crnoj Gori.

Crveno na mapi je deo za koji Mulić kaže da pripada Bosni i Hercegovini

"Dnevni Avaz" je objavio, pozivajući se na Mulićev rad, kako je 25. septembra 1936. godine uredbom ministra policije Kraljevine Jugoslavije područje Sutorine i Kruševice izdvojeno iz Trebinjskog i pripojeno Kotorskom srezu u sastavu tadašnje Zetske banovine.


Taj deo izlaza na otvoreno more pripao je Crnoj Gori, a sada se traži "povratak Sutorine, pokretanje zakonske procedure ili, eventualno, arbitraža za ispravku morske granice sa Crnom Gorom".

"Područje Sutorine bilo je od 1382. do 1936, dakle 554 godine, u sastavu župe, nahija i kotara, odnosno Trebinjskog sreza, pa je istorijsko pravo BiH na ovo područje neporecivo", smatra Mulić u izjavi za "Dnevni Avaz" dodajući da je važno da ne postoji nikakav međudržavni ugovor između BiH i Crne Gore o ustupanju Sutorine Crnoj Gori.

"Avaz" podseća da je do sada povratak Sutorine tražio i bivši gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, a među imenima koji su se bavili Sutorinom bili su i Haris Silajdžić i Željko Komšić. Mulić je studiju o izlazu BiH na Bokokotorski zaliv poslao i hrvatskom akademiku prof. dr. Davorinu Rudolfu, koji je tada obavljao dužnost predsednika komisije sa hrvatske strane za razgraničenje na moru sa Republikom Slovenijom.

Rudolf mu je dao punu podršku i obećao rad u komisiji koja bi vratila Sutorinu. Kasnije je, kako se navodi, Rudolf svoju ponudu povukao, navodno zbog slabog interesa tadašnje BiH vlasti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.08.2012. 19:57
E, ako je tako, onda i mi Sremci možemo da tražimo da Ilok bude unutar granica Srema kao što je bio za vreme Vojne krajine, i još mnogo pre, a po tome nam pripada i deo Baranje zajedno sa Vukovarom! I iako se u tamburaškim pesmama peva "...ja sam seka iz Osijeka" mi znamo da se taj grad nekad zvao OSEK i da nam takođe pripada!
Ponedeljak 13.08.2012. 20:44
Koja vasa drzava milogorac? Drzava koja ima stanovnika kao opstina Palilula? Drzava koju vecina stanovnistva ne dozivljava kao svoju.A sto se tice turskog ropstva,gde nadje 527 godina.Knjige u sake da ti se svet na smeje.Pljevlja su posle prvog balkanskog rata trebala pripasti Srbiji,narod je molio srpsku vojsku da ostane,ali su zbog dogovora sa kraljem Nikolom ipak data.Niksic i stara Hercegovina se nikad ne bi ujedinili sa C Gorom da ona tad nije bila srpska drzava.Boka je pripala Srbiji 1918. ali su je komunisti oduzeli i pripojili Crnoj Gori iako nikad u istoriji nije bila u njenom sastavu.
Ponedeljak 13.08.2012. 20:22
pa ok trebinje je srbsko i to podrucje bi pripalo i treba da pripadne republici srbskoj, naravno bi federaciji predstavljalo problem , druga stvar sto je federacija gladna tudje teritorije,+nije po dejtonu,e sada analogno bi trebalo onda srbija da trazi povracaj teritorije oko opstina mitrovica i leposavic jer je isto tako nekim komunjarskim dekretima bezveznim pripojeno autonomnoj jedinici kosova i Metohije,naravno uvek ce se stvari tumaciti protiv srba i srbskih interesa,tj uvek ide na nashu stetu.e naravno da podsetim gospodu koja se buca u bih,1908 i bih je bilo preko 80% srba(srbi su se smatrali i pravoslavne i muslimanske vere)kako god se okrene BiH je srbska teritorija i tacka*
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online