Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 07.08.2012.
09:55
Srna A

"Džakula je niko i ništa među Srbima"

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac rekao je da predsednik Srpskog demokratskog Foruma Veljko Džakula nema politički legitimitet, niti moralni autoritet među Srbima u Hrvatskoj.

 Džakula nema ni politički legitimitet ni moralni autoritet među Srbima u Hrvatskoj : Milorad Pupovac
 

Komentarišući dolazak Džakule u Knin na obeležavanje 17 godina od hrvatske akcije "Oluja", Pupovac kaže da lider Srpskog demokratskog foruma ne može biti proglašen istorijskim akterom, odnosno prvim predstavnikom Srba "u stvari koja je od ogromnog značaja za Hrvate i Srbe i za odnose Hrvatske i Srbije", preneli su mediji u Hrvatskoj.

Pupovac je rekao da u Knin nije bio lično pozvan, te da nije ni mogao da dođe. Na novinarsko pitanje koja bi ga forma poziva zadovoljila, Pupovac je napomenuo da je uobičajeno dobiti zvaničan poziv, pa čak i nezvaničan, ali koji stvara dovoljno pretpostavki da institucije srpske zajednice i Srpsko narodno veće, te SDSS, na osnovu njega donesu odluku.

"Da je takvog nečeg bilo, možda bi sve izgledalo drugačije. Ovako, nije bilo", istakao je Pupovac.

S druge strane, Džakula danas za beogradsku "Politiku" tvrdi da je kao jedini predstavnik Srba iz Hrvatske na obeležavanju godišnjice "Oluje", svojim prisustvom dao podršku poboljšanju odnosa Srba i Hrvata.

On kaže da je podrška predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću bila neophodna radi podrške politici stvarnog poboljšanja odnosa Srba i Hrvata i dodaje da je bio svestan da će njegov odlazak u Knin izazvati burna reagovanja svih.

Džakula je u nedjelju, 5. avgusta, u Kninu prisustvovao obeležavanju 17 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u kojoj je na području Republike Srpske Krajine ubijeno i nestalo 2.000 Srba, a proterano 220.000.

U nastavku akcije u BiH, operacijom "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

Pretresno veće Haškog tribunala, posle dugogodišnje istrage i suđenja hrvatskim generalima za ratne zločine počinjene u akciji "Oluja", objavilo je 15. aprila 2011. godine osuđujuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Zaključilo je da je u Hrvatskoj u leto 1995. godine postojao udruženi zločinački poduhvat sa ciljem trajnog uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine, na čelu sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.08.2012. 10:23
nicija nije do zore gorila, ustase. nece ni vasa dugo
Utorak 07.08.2012. 11:59
Dzakula je covek bez casti i obraza ,samoreklamer koga niko nije ovlastio da predstavlja Srpski narod, koji zivi od trgovine Srpskom krvlju i cascu... ni Pupovac nije nista bolji...
Utorak 07.08.2012. 20:53
Vrijeme je za novu generaciju Srba,neopterećenu ratom i lopovlukom! Samo što nitko još nemože isplivati jer "ovi" imaju lovu i kupuju glasove ,tako da je teško ,ali vjerujem da će Srbima još koliko ih ima proraditi kliker i stvarno vidjeti da Pupavac i društvo ama baš ništa nisu napravili za Srbe,a bili su u vlasti!!!! Da ne kažem koje su sve sramne zakone podržali!! Pupavac jedno govori u Briselu a drugo ovdje.Pa što je onda dao da se završi poglavlje pravosuđa kad sad sasvim drugo priča - da Srbi nemaju nikakva prava itd...... A Đukela da je pametan nebi ni išao pred kamere već bolje da u vrtu sadi rajčice i papričice!!!! Samo neznam što Bajić radi???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online