Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 05.08.2012.
13:15 >> 13:54h
Vestionline A

Prvi Srbin na proslavi Oluje: Svi treba da se izvinimo!

Kako je bilo i najavljeno, na obeležavanje Oluje u Knin je nešto pre 11 sati stigao i predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula.

 Svi treba da se izvinimo za sve zločine : Veljko Džakula
 

Džakula je novinaru hrvatskog Dnevnika "Nove TV" rekao da "svi treba da se izvine za sve zločine". Spomenuo je i da po dolasku u Knin nije imao nikakvih neprijatnosti i da mu niko nije pretio. Dodao je da je u Knin trebalo da dođe i Milorad Pupovac.


Džakula se na svečanosti pridružio hrvatskom državnom vrhu. Kako prenose hrvatski mediji, on je iz trećeg je reda pratio "svečanost proslave":

Upitan znači li njegov dolazak da priznaje legitimitet akcije ' Oluja ', rekao je da će "legitimiteta biti kad se priznaju i druge žrtve te akcije" i kad se o njima javno progovori.

Na pitanje hoće li se izviniti zbog srpske agresije na Hrvatsku, Džakula je rekao da je za to izvinjenje dao onaj koji je bio odgovoran za sve, "a to je Milan Babić", prenose hrvatski mediji.

Inače, tema Džakulinog dolaska bila je glavna među "braniteljima" u Kninu, a komentarisao ju je i šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Izvinjenje da, ali osoba kojoj je hrvatska policija stavljala lisice zbog ratnih zločina ne može da uputi izvinjenje", rekao je Karamarko.

U politiku ulazi 1990. godine. Juna iste godine osniva odbor Srpske demokratske stranke u Pakracu, zatim postaje predsednik Regiolnalnog odobra SDS-a za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem te postaje član Glavnog odbora SDS-a.

 

Bio je potpredsednik Vlade Republike Srpske Krajine od izbora 1992. godine.

 

Radio je na normalizaciji odnosa s Republikom Hrvatskom, te je bio potpisnik Daruvarskog sporazuma 1993. godine. Posle potpisivanja Sporazuma suspendovan je sa svih dužnosti kulminaciom sukoba sa Milanom Martićem i Milanom Babićem. Neko vreme porveo je i u zatvoru u Glini iz tog razloga.

 

Na šestim parlamentarnim izborima 2007. godine zajedno sa Svetozarom Livadom predstavljao je listu Zajednice Srba u RH u 12. izbornoj jedinici. Na izborima je osvojio 4 odsto glasova.

 

Osnivanjem Demokratske partije Srba u avgustu 2009. godine izabran je za predsednika programskog saveta. Jedan je i od osnivača Koalicije "Srpska sloga".

 

Na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor 2011. godine predstavljao je Stranku na listi Koalicije srpskih stranaka u 12. izbornoj jedinici gde je osvojio 16 odsto glasova što je bilo nedovoljno za ulazak u Sabor.

 

Hrvatski mediji: Grof Džakula stigao u Knin

Hrvatski mediji pažljivo su pratili dolazak Veljka Džakule u Knin. Na skoro svim internet portalima jedna od glavnih vesti je upravo to. Jedan od tekstova čiji vam deo prenosimo bavio se i time zašto Srbi treba da slave "Oluju":

"Za Hrvatsku bi zaista bilo dobro kada bi operaciju Oluja jednakim žarom, jednakim dostojanstvom slavili i obeležavali predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj, jer Hrvatska je i njihova domovina, u Domovinskom ratu, na strani Hrvatske, u borbi protiv agresora, bilo je dosta Srba koji su branili svoju zemlju zajedno s ostalim građanima ove zemlje, suočenu sa zlokobnom pretnjom iz Beograda i fašistoidnim vodstvom takozvane Krajine. Dakle, nešto slično kao što Dan pobede 9. maja u Evropi obeležava čitav demokratski svet."

(sa sajta tinolovka news)

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.08.2012. 13:19
Да се Срби извињавају усташама?! Који дебил!!!
Nedelja 05.08.2012. 13:28
MUCNO JE DA SE PROCITA CITAV CLANAK. . . KO JE TAJ BEDNI I NAIVNI NAVODNI SRBIN DZAKULA, KOJI TAKO SUMANUTO PREDLAZE "IZVINJENJE SVIH ZA SVE" ! VISE NEGO SRAMOTA, A STO JE PORAZAVAJUCE, NI HRVATSKI ZLOTVORI MU NISU PRIHVATILI TU BEDNU PORUKU !!! Zivojin Dacić
Nedelja 05.08.2012. 14:09
Hrvatska je puna ovakvih predstavnika SRPSKOG roda... prodane duse, al doci ce oni bogu na istinu kad tad...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online