Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 30.06.2014.
17:33
Beta A

''Kako su Hrvati ušli u EU, stao proces pomirenja sa Srbima''

Nekoliko hrvatskih nevladinih organizacija ocenilo je danas da je u godini kada je Hrvatska postala članica Evropske unije potpuno zaustavljen proces pomirenja, a uništavanjem dvojezičnih latinično-ćirličnih tabli u Vukovaru iskazivana je netrpeljivost prema srpskoj manjini.

Razlupane dvojezične table u Vukovaru samo delić netrpeljivosti prema Srbima (Foto: Arhiva)
 

U izveštaju o praćenju suđenja za ratne zločine - godinu dana po ulasku Hrvatske u EU 2013. godine, nevladine organizacije Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanski odbor za ljudska prava, istakle su da je sve manji interes javnosti za procesuiranje počinilaca ratnih zločina.

"Iako su formalno revitalizovani odnosi između hrvatskog i srpskog državnog vrha, nikakav konkretan sporazum o saradnji u predmetima ratnih zločina nije potpisan. Većina vodećih političara ne ulaže dovoljno napora da bi se stvorili pravni okviri i društvena klima za proces suočavanja s prošlošću utemeljen na doslednoj osudi svih ratnih zločina, njihovih počinitelja i politike koja je devedesetih godina dopuštala i zataškavala zločine", ukazuje se u izveštaju.

Najveću pažnju javnosti u međusobnim odnosima izazvala je rasprava pred Međunarodnim sudom pravde po međusobnim tužbama za genocid koja je, ocenjuju nevladine organizacije, pokazala da poverenje između nekad zaraćenih strana još nije izgrađeno, da je i dalje prisutna retorika isključivosti s početka 1990-ih godina, da se licitira s brojevima žrtava i minimalizuje sopstvena uloga u
počinjenim zločinima.

Nevladine organizacije su posebno ukazale na i dalje veliki broj neprocesuiranih ratnih zločina - i sa srpske i sa hrvatske strane, te istakle da je potrebno uputiti jasnu poruku svedocima da svedoče na sudu kako bi svi zločini bili kažnjeni.

U izveštaju se navodi da je za razliku od prethodnih godina, kada su tokom pregovora o ulasku u EU sprovedene istrage i podignute optužice za neke od najtežih zločina pripadnika hrvatskih jedinica, u celoj 2013, pa sve do maja 2014. godine nije podignuta nijedna optužnica.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.06.2014. 21:35
govorite o pomirenju a srbi koji su se 91 pobunili i silovali svoje prve susjede danas rade kao policajci RH i svaki dan susrecu te zene. druga stvar, sad kad su bili izbori u Vukovaru politicki predstavnici srba govore kako se srbi ne bi trebli mijesati u izbor izmedu zeljka sabe i panave iz HDZ-a i time idu pod ruku etnickim podijelema u gradu umijesto da poticu ljude da se i da biraju. ali ne oni govore ovo je stvar hrvata iako u tom gradu zive i srbi i hrvati. politicki predstavnici srba ne zeli to pomirenje jer oni od toga zive
Ponedeljak 30.06.2014. 19:36
Nikad nije ni pocinjao tako da je nemoguce da je stao....EU je nastavak Hitlerovog plana.
Utorak 01.07.2014. 13:20
Srbi katolici tzv hrvati su beznadezni slucajevi. Jos da se ne vracaju masovno Srpstvu na ovom portalu, neko bi pomislio da su svi jako ludi. Pozdrav svim posrnulim srbokatolickim otpadnicima a sada velikim povratnicima na Vesti Online a narocito Vesnici i stidljivom Muckom Provokatoru koji je od pocetnog mahanja srbosjekom vec na putu da se vrati u opanke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online