Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 02.08.2012.
10:04
E.V. A

Kadija na sudu zbog mržnje prema Srbima

Turistička inspekcija zatvorila je Etno-selo Kadmi na Njegušima, čiji je vlasnik Milo Kadija nedavno odbio da usluži ženu sa petoro maloletne dece i monahinju uz obrazloženje da "ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu".

SVE MI PODMEĆU: Milo Kadija
 


Predmetni inspektor Branka Ratković je u ovom slučaju utvrdila da Kadija pruža usluge ishrane i pića u konobi Kadmi za čije poslovanje poseduje odobrenje za rad izdato od Sekretarijata za finansije i razvoj preduzetništva opštine Cetinje. Inspektor je utvrdio da Kadija pruža i usluge smeštaja u deset bungalova za čije poslovanje ne poseduje odgovarajuću dokumentaciju, te su ti objekti zapečaćeni.


Podgorička policija je saslušala monahinju SPC i dopis poslala cetinjskoj policiji. Ona je potvrdila navode Veselinke Rajković, prema kojima je vlasnik u jednom trenutku ušao u lokal i pitao: "Jeste li vi iz srpske crkve?" Kada mu je odgovoreno potvrdno, on im je odgovorio: "Za vas ovde nema hrane".


Cetinjski policajci su na zahtev dežurnog tužioca Sanje Jovićević saslušali i zaposlene u restoranu. Kuvarica iz restorana, čiji su inicijali M. M, negirala je tvrdnje Rajković i monahinje da ih je Kadija izbacio. Kuvarica, koja je iz Srbije, izjavila da je njen šef samo rekao "ovo je moj lokal" i produžio dalje.


Nadležni tužilac naknadno će se izjasniti o eventualnom postojanju krivičnog dela. Ako se osnov za gonjenje utvrdi, Kadija bi pred sudom mogao da odgovara za rasporivanje nacionalne i verske mržnje, što je čak kažnjivo zatvorom. Kadija sad tvrdi da mu je ceo slučaj namešten, te da se sve nije desilo baš tako kako prenose novine.


- Monahinja i ta porodica, pošto sam im rekao da kačamak koji su naručili, koji ovde jeste crnogorski, a nema ćevapa i srpske mućkalice, treba da sačekaju sat-dva otišle su odavde nasmejane - rekao je Kadija te dodao da u njegovom restoranu rade i Srbi, da on ima poslovne aranžmane sa deset turističkih agencija iz Srbije.


Incident se dogodio 30. jula, a Kadija je tada za podgoričke "Vijesti" rekao: "Napišite da sam crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu kod mene".

Pljušte osude
Nevladina organizacija Institut socijalne inkluzije podnela je krivičnu prijavu protiv Mila Kadije zbog "elemenata krivičnog dela motivisanog netolerancijom ili mržnjom". Postupak Kadije danas je osudio i Odbor Skupštine Crne Gore za odbranu i bezbednost.


Mitropolija zabrinuta
Mitropolija crnogorsko-primorska izrazila je zabrinutost i tugu što postoje ljudi sa tolikom mržnjom, te ocenila da je to posledica poruka koje stižu od samog vrha vlasti u Crnoj Gori.
Iste takve i još gore poruke stižu od samog vrha vlasti u Crnoj Gori, od predsednika Skupštine Ranka Krivokapića koji pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku naziva okupatorskom crkvom.

 

I Kadija tuži
Kadija je, s druge strane, rekao da je podneo krivičnu prijavu protiv jedne monahinje Mitropolije crnogorsko-primorske i Veselinke Rajković iz Podgorice, pošto su, kako je naveo, svojim delovanjem ugrozili njegovu i bezbednost njegove porodice i lokala. On je rekao da je dobio više od 200 pretećih SMS poruka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.08.2012. 10:16
Е мој Мило, "етно сељачино"...зар ти све ово треба...?
Četvrtak 02.08.2012. 10:09
Ako ima pravde, onda ces ono dobiti, sto si zasluzio!
Četvrtak 02.08.2012. 10:48
crna goro od kada si cerna i odkad se svetci dizu bogu, nisi nikad zabadala trna svome bratu u ranjenu nogu, crna goro od kada si gora nisi uru docekala slablju nego sto si krvnika do skora poljubila u krvavu sablju, koja pliva goro moja prosta krvlju dok je bratu drala kozu, al je gore od toga sto posta manja nego zrno prosovo, tim poljupcem krvavoga gosta sretas da mu cestitas kosovo, zaboravi da na tebe gleda Sv Petar i ostroska greda, Njegos iz svih vjekova u vjeku da te pita ko je agim ceku, crna goro medj svijem gorama nepitam te kroz valove srama, ima li te idje vidis li se, no te prosto pitam STIDIS LI SE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online