Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 29.07.2012.
14:36
D. Lj. Joksić - Vesti A

Albanci osvojili Makedoniju

Bivši makedonski premijer, danas lider opozicione VMRO - Narodne partije, Ljupčo Georgijevski, priznaje da je sa srpskim premijerom Zoranom Đinđićem svojevremeno razmatrao plan razmene teritorija i stanovništva s Albancima u Srbiji i Makedoniji.

Ljupčo Georgijevski



U svojoj autobiografskoj knjizi "To sam ja", Georgijevski je napisao da je Đinđić bio za trampu teritorija sa Albancima, ali se bojao usijanih glava u Srbiji.


Kako je došlo do vašeg susreta sa Zoranom Đinđićem?
- Čim je postao premijer Srbije, mi smo počeli saradnju kako bismo nadoknadili vreme blokade dok je Milošević bio na vlasti. Ali dogovor o granici između Makedonije i Srbije potpisali su tadašnji predsednici Boris Trajkovski i Vojislav Koštunica, iako je to trebalo da urade dve vlade. Smatrali smo da je postavljanje granice između Makedonije i Srbije deo porovokacije, što se ubrzo pokazalo tačnim

Pesnik u politici

 

  • Ljupčo Georgijevski je rođen 17. januara 1966. u Štipu. Završio je svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju. Kada je osnovana partija VMRO-DPMNE, bio je na njenom čelu. Ova stranka je 12 godina bila na vlasti, a isto toliko i u opoziciji.
  • Bio je dočekan kao reformator, a iz partije koju je dobrovoljno napustio u maju 2003, prepuštajući lidersku palicu Nikoli Gruevskom, ispraćen je kao "najkorumpiraniji političar" i "osvedočeni bugarofil".
  • Na predsedničkim izborima 2004. VMRO-DPMNE je doživela drugi izborni poraz. To je bio direktan povod sukoba Gruevskog i Georgijevskog, koji je nakon toga formirao VMRO- Narodnu partiju, na čijem se čelu i danas nalazi.
  • Za ime Ljupča Georgijevskog, književnika po struci, pesnika po vokaciji, a političara po praksi, vezuju se brojne priče o enormnom bogatstvu koje je stekao u naponu političke moći.

jer se nepuna dva meseca kasnije desila kriza u Makedoniji zato što su na taj način bili ugroženi određeni albanski interesi. Đinđić i ja smo se četiri puta susreli. Pre početka ratne krize u Makedoniji 2001. pozvali su me u Beograd i rekli mi da se, prema njihovim izvorima, sprema nešto u Makedoniji. To je bila prva ozbiljna informacija koju smo dobili.


Da li su makedonske vlasti ozbiljno shvatile tu informaciju?
- Pokušali smo da je ozbiljno shvatimo, ali svi naši izvori su govorili da stanje nije toliko kritično. Ispostavilo se drugačije. U razgovorima sa Đinđićem u Skoplju i u Beogradu razmatrali smo kako da rešimo albansko pitanje, zato što je Srbija već bila izgubila Kosovo, ali je severni deo faktički bio pod kontrolom Srbije. Otvorili smo tu temu za koju sam mislio da je logična i da će operacija zamene teritorija i stanovništva sa Albancima biti lakše izvedena ako u njoj učestvuju dve države. Ja sam deo vezan za Makedoniju u to vreme već bio proučio, a to je značilo da se ona odrekne Tetova i Gostivara.


Pojasnite deo knjige u kojem ste napisali: "Ja sam govorio o Maloj Prespi i Zapadnoj Makedoniji, a on to da učini sa severnim Kosovom i južnom Srbijom?"
- Tada nismo diskutovali da Srbija treba da kompenzuje teritoriju sa južnim Kosovom, već smo više pričali o formalizovanju razmene srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i albanskog koje je na teritoriji južne Srbije. Đinđić je, sećam se, rekao da bi još "koliko sutra podigao zid između severnog i južnog Kosova". Te reči su mi duboko ostale u sećanju. Ta podela je tada bila još prilično mutna, ali je na terenu postojala.


Jeste li razgovarali o detaljima te razmene?
- Nažalost, nismo. Znali smo da bi to izazvalo burne reakcije. Mislili smo da će biti daleko prihvatljivije za našu javnost u Makedoniji i Srbiji, ali i međunarodnu zajednicu, ako dve zemlje zajednički nastupe. U to vreme smo smatrali da ne bi bilo problema ni sa albanske strane. Sada kada se otvori pitanje podele Kosova, Albanci idu kontra. Tada smo ocenili da bi Albanci oberučke prihvatili podelu Kosova.

Bivši makedonski ministar odbrane Ljuben Paunovski vas je optužio da ste u aprilu 2001. zagovarali podelu Makedonije s Albancima sa krajnjim ciljem ujedinjenja Makedonije sa Bugarskom. Da li je to istina?
- Teza oko podele teritorije između Albanije i Makedonije u to vreme je postala javna. Nju je podržala i grupa akademika na čelu sa predsednikom MANU, akademikom Đorđem Efremovim. Tu ideju je prihvatio i tadašnji predsednik Makedonije Boris Trajkovski. Paunovski je možda učestvovao u nekom od tih razgovora, ali je nešto očito dodao. Nigde nije bilo reči da drugi deo Makedonije treba da se pripoji Bugarskoj. To je potpuna insinuacija. Makedonija bi i bez zapadnog dela mogla da ostane nezavisna i samostalna država. I bez Tetova, Gostivara i Debra, Makedonija bi i dalje bila veća od Slovenije.


Jednom ste napisali da etničko spasavanje Kumanova, Skoplja, Kičeva i Struge "podrazumeva iseljavanje albanskih građana iz tih gradova putem trampe finansijskih i imovinskih dobara".
- Tako sam razmišljao u vreme kada sam smatrao da je opasnost od albanskog preuzimanja Makedonije velika. Danas, desetak godina kasnije, mogu reći da je demografska realnost u Makedoniji sasvim drugačija. Gradovi koji su tada mogli lako da se spasu danas su već izgubljeni. Makedonci su potpuno izgubili Strugu, Kičevo, Kumanovo koji je pola već albanski grad, a poslednja bitka se vodi za Skoplje, gde je dobra polovina grada već albanizovana. Nisam siguran da bi ta ideja od pre 10 godina danas mogla da profunkcioniše. Ubeđen sam da sada Albanci za to nisu zainteresovani. Njihova politika vezana za Kosovo i za Makedoniju je "cela", što znači da žele celo Kosovo i celu Makedoniju.


Odustali ste od ideje razmene teritorija sa Albancima?
- Mislim da bi to ponovo bila srećna ideja, ali Albanci to ne žele, jer oni sada već imaju daleko veće teritorije i gradove - Tetovo, Gostivar, Debar, Strugu.


Prema analizi kosovskog instituta za politička istraživanja KIPRED, sever Kosova se kreće prema autonomiji, a u Makedoniji Albanci su već kovertirali referendum o takozvanoj albanskoj "Republici Ilirida" u Makedoniji?
- Jasno mi je da će sve što će se desiti sa krajnjim statusom Kosova imati veoma ozbiljne posledice i u Makedoniji. Kakve će one biti, u ovom trenutku je teško odgovoriti jer nemamo dovoljno informacija.


Da li to znači i mogući novi rat?
- Mislim da je vreme ratova prošlo, a i ne treba nam više novih ratova. Jednostavno, Albanci kontrolišu situaciju na terenu. Buduća kriza može biti samo sa deklaracijom, što znači da ne mora da ima rata.

Susret sa Miloševićem


U knjizi ste pomenuli da ste se u Hagu sreli i sa Slobodanom Miloševićem. O čemu ste razgovarali?
- Bio sam u poseti haškom osuđeniku iz Makedonije, bivšem ministru MUP-a Ljubetu Boškovskom koji mi je rekao da je Milošević izrazio želju da se vidi sa mnom. Sa zadovoljstvom sam prihvatio taj susret. On je došao u ćeliju Boškovskog i sa njim sam razgovarao 20-ak minuta. Uočio sam da mu je zdravlje već tada bilo narušeno. Skoro 90 posto vremena on je posvetio analizi albanskog pitanja. Ubeđen sam da je napravio veliku grešku što nije podelio Kosovo kada je bio jak.

 

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.07.2012. 12:19
Zato si ti napunio dzepove od albanske narko mafije i terorista - sljamu ... I jos zaradjujes na lazima pisuci i prodajuci knjige..! Najgore bugarsko djubre ima plan da Makedoniju podeli izmedju Bugarske i Albanije..!
Ponedeljak 30.07.2012. 00:31
Lično sam se u Makedoniji uverio da njihov narod misli o svojim političarima isto što i mi o našaim. Svaka čast makedonskom narodu: stvarno su divni ljudi i naša pravoslavna braća!
Nedelja 29.07.2012. 18:29
Ovaj takovzvani gospodin Georgijevski ne igra vise nikakvu ulogu u Makedoniji.Svi znaju da su mu bugari napunili dzepove da siri propagandu.Nije mi cudno sve ovo sto rade bugari,cudi me zasto nasa vlada ostavlja ovo djubre od "politicara" da seta slobodno.On je na stetu Srba i Makedonaca u Makedoniji.Ako ga poglednete dobro i oci mu nisu Makedonske :) ima vise zajednicko sa Tatarima nego sa nama.Bugari-Tatari to ti je isto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online