Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 24.07.2012.
20:47
Beta A

Balkanski Beneluks - mala vrata za Veliku Albaniju

Evropski komesar Štefan File i šef makedonske diplomatije Nikola Poposki su u utorak u Briselu istakli da svaki vid regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu ne sme isključiti bilo koju zemlju, a treba da služi ključnom cilju ulaska u Evropsku uniju.

Vlada u Skoplju protiv stvaranja " Balkanskog (Albanskog) Beneluksa"
 

File i Poposki su tako, na konferenciji za štampu, odgovorili na molbu da kažu kako gledaju na oštro reagovanje vlade u Skoplju na zamisao o stvaranju "Balkanskog Beneluksa", koji bi obuhvatio Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Crnu Goru, kao i na tumačenja skopske štampe i "Makedonskog svetskog kongresa" da je to pokušaj da se obilaznim putem stvori "Velika Albanija".


Zamisao o "Balkanskom Beneluksu" je ocenjena kao pokušaj da se tešnjom političko-ekonomskom saradnjom stvori okvir u kojem će ubedljiva etnička većina biti albanski živalj, a što je podržao i jedan član makedonske vlade, Albanac po narodnosti, i to u prisustvu albanskog premijera Saljija Beriša, na jednom sastanku u Prištini.


To je izazvalo odlučno protivljenje vlade u Skoplju, a Poposki je u Briselu ponovio izjavio da je cilj Makedonije da "ceo region postane deo Evropske unije i to je ključna pokretačka snaga svega što činimo i naše spoljne politike".


Poposki je predočio značaj regionalne saradnje, ali je istakao i važnost da se "deluje bez diskriminacije" i da, uz bilateralne veze s Kosovom, Crnom Gorom i Albanijom, sa istim ciljem treba da se sarađuje sa Srbijom, Bugarskom, Grčkom.


File je želeo da naglasi da predlog za stvaranje Balkanskog Beneluksa "zaista nikako nije moja zamisao i na partnerskim zemljama je da pokreću uspostavljanje ovog ili onog regionalnog okvira" za saradnju.


"Pravo pitanje bi bilo da li vidim da ima još prostora za regionalnu saradnju i ja bih odgovorio potvrdno", dodao je evropski komesar, uporedivši to sa saradnjom srednjeevropskih zemalja u "Višegradskoj grupi".


Ali je naglasio da "to najpre mora obuhvatiti sve, a ne sme nikoga isključivati, kao i da mora ujediniti naše partnere (u regionu) oko cilja da se približe Evropskoj uniji".

POVEZANE VESTI

Utorak 24.07.2012. 20:59
Недајте се браћо македонци! Црногорци се не оглашавају.Они су се већ предали.
Petak 27.07.2012. 00:01
što je babi milo to joj se i snilo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online