Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.07.2012.
13:10
Đ. Barović - Vesti A

Dug je put do pravde

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac tvrdi da odluka Vrhovnog suda Hrvatske kojoj je utvrđena odgovornost ove države za smrt devetoro srpskih staraca 28. septembra 1995. godine, u selu Varivode kod Knina "suštinski ništa ne znači" ni na preostale tužbe Srba, ali i kontratužbu za genocid koju je Srbija podnela protiv Hrvatske.

SKROMNO OBELŽEJE: Mesto u Varivodama na kome su ubijeni Srbi
 

- Vrhovni sud je odlučio da ovo delo kvalifikuje kao "izvršen teroristički čin iz političkih namera s ciljem izazivanja straha, užasa i osećaja lične nesigurnosti građana" čime je utvrđena odgovornost na osnovu Zakona o odgovornosti za štetu nastalu usled terorističkih akata. To bi hipotetički značilo da su te ljude mogli da pobiju i članovi Al Kaide. Suština je da je Vrhovni sud Hrvatske po svaku cenu želeo da prizna da je u pitanju zločin hrvatskih oružanih snaga koji je bio deo udruženog zločinačkog poduhvata da se Hrvatska istrebi od Srba - kaže Štrbac.


Prema njegovim rečima, ova presuda bi mogla da označi i prekretnicu u daljim postupcima pred sudovima u Hrvatskoj, ali da "nije isključeno i da u ponovljenom postupku, niža sudska instanca ne ispoštuje stav Vrhovnog suda".


- Ti slučajevi su se događali u Hrvatskoj, posebno kada su Srbi bili oštećena strana - tvrdi Štrbac i dodaje da se do sada u Hrvatskoj vodilo oko 105 slučajeva u kojima je tužena država zbog ubistva bliskog rođaka, ali da je samo u jednom presuda pozitivno rešena.

Savo Štrbac
 


- Reč je o jednom slučaju iz Gospića gde je lokalni sud još pre dve godine doneo presudu da je država kriva za ubistvo brata i sestre jednog čoveka. Međutim, on do danas nije dobio novac i taj slučaj se i dalje vuče po sudovima.


Štrbac naglašava da su svi drugi Srbi, koji su tužili državu ne samo izgubili sudske sporove, već na kraju morali da plate visoke sudske troškove.


- Ti troškovi su se kretali u rasponu od 9.000 do 99.000 kuna (od 1.200 do 10.000 evra), a najviše je do sada platila jedna žena iz Daruvara, oko 20.000 evra zbog čega je na kraju morala da proda i stan. Ta žena je tužila čoveka koji je zbog tog zločina i osuđen na 15 godina, ali je sud ustanovio da, iako je u to vreme bio pripadnik Hrvatske vojke, "to ubistvo počinio u slobodno vreme". Kada je njen advokat promenio optužnicu "da su ubijeni oružjem Hrvatske vojske", sud je ustanovio da je reč o pištolju koji je bio "ratni trofej iz perioda čišćenja terena Hrvatske vojske" - navodi Štrbac. 

Troškovi


I za zločin u Varivodama, Hrvatska je najpre naložila potpisnicima tužbe, Jovanu Beriću iz Kistanja, Branki Kovač iz Zagreba i Nevenki Stipišić iz Čakovca da plate plate sudske troškove od 900.000 kuna (oko 120.000 evra), što je poništeno odlukom Vrhovnog suda.


Apsurd i cirkus


- Apsurd ovog slučaja je i što su osumnjičeni za ovaj zločin, u istrazi priznali ne samo ta ubistva, već i zločin nad sedmoro civila u susednom selu Gošće. Na nagovor advokata, oni su na suđenju povukli te iskaze, a da cirkus bude još veći, ne samo što su se branili sa slobode, već im je sudija naložio da dostave "oružje koje su koristili tokom rata" i posle veštaćenja su oslobođeni uz konstataciju da "nema dokaza". Voleo bih da vidim jednog ubicu koji bi, da mu se pruži prilika, pokazao ono oružje koje bi ga oteralo u zatvor. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online