Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 18.07.2012.
04:12
E.V. A

Glavaševe žrtve pripisali Srbima

Branimir Glavaš nije kriv za ubistva civila u Osijeku, za šta je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora. Branko Lovrić, Bogdan Počuča i Petar Ladnjak, trojica od desetoro ubijenih u akciji Selotejp, te Đorđe Petković, ubijen u akciji Garaža, žrtve su "velikosrpske agresije"!

 


Tako, naime, stoji na spomeniku podignutom na levoj obali Drave, nadomak Kapelice mira, u čast poginulim braniteljima i civilima ubijenima u Osijeku tokom Domovinskog rata, piše "Jutarnji list".
 

"Ovim spomen-obeležjem odajemo počast braniteljima i sugrađanima - žrtvama velikosrpske agresije na Grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju i Republiku Hrvatsku", doslovce stoji na spomeniku otkrivenom povodom Dana osječkih branitelja, 28. juna, piše list.

Nedopustivo


- Spomenici nas trebaju podsetiti na stradalnike i žrtve. To što su Hrvatsku napale JNA i srpske jedinice ne može biti opravdanje za manipulisanje činjenicama o presuđenim zločinima, za koje se krivica može pripisati samo osuđenim počiniteljima - izjavila je Vesna Teršelič, voditeljka Dokumente, nevladine organizacije koja je pokrenula medijsku kampanju "Žrtve su predugo čekale".

Među 397 "poginulih sugrađana", kako stoji na spomeniku, našla su se i imena onih za koje je sudskim presudama utvrđeno da su ubijeni u akcijama nazvanim Selotejp i Garaža, za koje je osuđen Branimir Glavaš i zbog čega u Mostaru izdržava zatvorsku kaznu.

Na popisu stradalih civila, "žrtava velikosrpske agresije", našla su se i imena Vukašina i Svetozara Bulata, te Save Pavitovića, ubijenih u Čepinu 1991. Za ta ubistva pravosnažno su osuđeni pripadnici Hrvatske vojske, Fred Marguš i Tomislav Dilber. Marguš je dobio 15 godina zatvora, a Dilber tri. Iako je predsednik gradskog Odbora za branitelje Miljenko Kolobarić na svečanom otkrivanju spomenika s imenima 1.327 poginulih branitelja i 397 "ubijenih sugrađana" rekao da se na prikupljanju podataka radilo više od tri godine, taj je posao obavljen ili neverovatno traljavo, ili krajnje tendenciozno, konstatuje "Jutarnji list".


Potpuno je nejasno kako su se imena nekih žrtva iz akcije Selotejp i akcije Garaža, kao i onih ubijenih u Čepinu, našla na spomeniku žrtvama velikosrpske agresije, a izostavljena su imena ostalih sedmoro ubijenih u akciji Selotejp, kao i ime Čedomira Vučkovića, koji je u garaži nadomak zgrade zapovedništva odbrane Osijeka bio prisiljen da pije akumulatorsku kiselinu, od čega je i preminuo.

Na spomeniku se ne nalaze ni imena još triju žrtava za čiju je likvidaciju takođe osuđen Fred Marguš. Takođe, među imenima 1.327 poginulih branitelja nalazi se i švajcarski novinar Kristijan Robert Vurtemberg, ubijen u Osijeku krajem 1991.
Mada istraga o njegovom ubistvu nikada nije sprovedena, u brojnim tekstovima u stranim medijima za to ubistvo je optuživan Eduard Flores, zapovednik Internacionalnog voda u sastavu 160. osječke brigade.

Imena britanskog fotografa Pola Dženksa, ubijenog u okolini Osijeka dok je istraživao sumnjivu Vurtembergovu smrt, međutim, nema na popisu civilnih žrtava.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.07.2012. 05:00
Svaki hrvat je ustaša, na ovaj ili onaj način!
Sreda 18.07.2012. 09:54
Ne znam šta ovde treba da nas čudi kad su ustaše u pitanju? Jednostavno ta hrvatska vrsta ima takve komplekse od Srba, zna da su ovu kvazi državu-kanibalističku tvorevinu stvorili na genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima kakav svet ne pamti, pa ovakvim lažima i izvrtanjima činjenica, ali i slepom mržnjom prema svemu što je srpsko koja je ponovo bez primera u svetu, žele da opravdaju taj armagedonski zločin nad Srbima prvenstveno.Evo sad imaju kvazidržavu koja počiva na masovnim grobnicama i jamama punim srpskih leševa, i nemaju mira, ali neće ga nikad ni imati sa takvim "nasleđem".
Sreda 18.07.2012. 14:03
Па ово није ништа ново,кад муслимани могу да стављају на спомен плочу у поточарима људе који су умрли 1982 године,природном смрћу,зашто и не би могли приписати злочине Србима,то онако је постало класика кроз историју,да се све жртве припишу Србима..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online