Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 10.07.2012.
19:00
Beta A

Harland: Mladić je bio siledžija

Bivši zvaničnik Unprofora Dejvid Harland (David) svedočio je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu da je Vojska Republike Srpske 1993-95. nasumičnim artiljerijskim i snajperskim napadima terorisala stanovništvo Sarajeva koje je držala u opsadi.

Mladić je postao "opasniji, usled frustracije što njegova dostignuća na bojnom polju nisu pretvorena u političko rešenje, za šta je krivio političare"
 

Harland koji je u to vreme bio na "više od 20 sastanaka" oficira Unprofora sa Mladićem, izjavio je i da je komandant VRS tokom jednog od tih razgovora u novembru 1993. zapretio da će "pobiti sve izuzev dece" u muslimanskim enklavama u istočnoj Bosni - Srebrenici, Žepi i Goraždu - ako Muslimani ne oslobode zarobljene srpske vojnike.

Tadašnji komandant VRS optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnom kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici.

Tužilac Dermot Grum potkrepio je Harlandov iskaz izveštajima o susretima sa Mladićem i drugim liderima bosanskih Srba, koje je svedok redovno pisao nadređenima u UN. Ti izveštaji su uvedeni u spis.

Harland je od 1993. do 1995. bio zadužen za civilna pitanja u komandi Unprofora u Sarajevu, a zatim je radio kao politički savetnik komandanta snaga UN Ruperta Smita. U Sarajevu je bio do 1999.

Svedok je izjavio da je 1993-95, skoro svakodnevno, izuzev tokom značajnog zatišja 1994, VRS podvrgavala Sarajevo snažnoj artiljerijskoj vatri koja je bila "nasumično razasuta po gusto naseljenim područjima, bez ikakve vojne svrhe".

Istovremeno, vojska generala Mladića i Radovana Karadžića ograničavala je isporuke hrane, vode, struje i gasa stanovništvu grada, kazao je Harland. General Mladić imao je, po njegovim rečima, potpunu kontrolu nad podređenima.

Svedok je naglasio da je artiljerijska vatra VRS u najvećoj meri bila smišljena da "teroriše" civile u Sarajevu, odnosno da ih drži u stalnom "strahu... ranjive i izolovane".

"Većim delom rata, na Sarajevo je dnevno padalo po 1.000 granata. To je pretežno bilo grantiranje u cilju terorisanja stanovništva, bez vojnih meta, veoma nasumično", naglasio je Harland.

On je podvukao da su Mladić i Karadžić koristili granatiranje i uskraćivanje hrane, gasa i struje gradu kao sredstvo pritiska na vlasti u Sarajevu da pristanu na pregovore pod uslovima Srba. Svedok je naznačio da su Mladić i Karadžić imali moć da nivo
"terora" nad Sarajevom podešavaju kao "ventilom", kako im je odgovaralo. Suočeni sa pretnjama NATO vazdušnih napada, oni bi, kako je rekao, snižavali nivo napada i restrikcija humanitarnih isporuka.

Kao primer, Harland je naveo da je VRS skoro obustavila granatiranje usled pretnji NATO posle prve eksplozije na pijaci Markale, 5. februara 1994, u kojoj je poginulo 66 osoba, a ranjeno oko 140. Iz svedokovog iskaza proizlazi da je VRS ispalila granatu na pijacu.

Na proteste komandanata Unprofora i drugih UN zvaničnika, Karadžić je obično reagovao pripisivanjem napada nekontrolisanim snagama ili optužujući Muslimane, dok je Mladić često "pretio", izjavio je svedok.

"Mladić bi strpljivo i dugo slušao sagovornika, obično komandanta Unprofora, a zatim bi veoma agresivno i ne baš logički smisleno izložio mešavinu istorije, pretnji i komentara situacije. Pretnje je, na većini sastanaka, upućivao ili bosanskim vlastima ili
stanovništvu ili Unproforu", posvedočio je Harland.

Na sastanku u novembru 1993, po svedokovim rečima, Mladić je postao "opasniji, usled frustracije što njegova dostignuća na bojnom polju nisu pretvorena u političko rešenje, za šta je krivio političare".

"Stoga je bio ratoborniji nego obično i tokom razgovora se oštro postavio u vezi sa 22 zarobljena srpska vojnika. Zapretio je da će 'pobiti sve izuzev dece u istočnim enklavama, ako vojnici ne budu ubrzo oslobođeni'", rekao je Harland.

Svedok je ocenio da, iako ta pretnja nije bila izraz plana, "Mladić je bio siledžija i, ako bi mu se pružila prilika, on bi tu pretnju ostvario".

Prema optužnici, Mladićeve snage su sistematski streljale više od 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu pod zaštitom UN.

Harland je tokom svedočenja izrazio i uverenje da "Mladić zapravo nikada nije imao strategiju za dobijanje rata". Mladićeva vojska bi "zauzimala teritorije i gradove, ubijala ili deportovala stanovništvo sabijajući Muslimane na sve manje delove teritorije i zatim ih granatirala i uskraćivala im struju, hranu i vodu. Zatim bi čekala da vlasti u Sarajevu prihvate njene uslove i čudila se kad se to ne bi desilo. Nije imala alternativni plan za
ratnu pobedu, uprkos prednosti u naoružanju", ocenio je svedok.

U nastavku suđenja, Harlanda će sutra unakrsno ispitivati Mladićev branilac Branko Lukić.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.07.2012. 19:21
Molim redakciju da prenosi samo istinite vesti a ne ovakva podmetanja i nagađanja. Postoji spisak..imenom i prezimenom o više od 3500 pobijenih srba u Sarajevu mada ihe je bilo mnogo više pa bi bilo zanimljivije o tome čitati. Ne zaboravimo da je Mladić spasao više od 30 hiljada muslimanskih civila iako je mogao "zažmuriti"....
Utorak 10.07.2012. 19:36
Svi vi..koji pokazujete i ovde toliku mržnju prema srbima možete samo da nam se napasete dlakavih testisa !
Utorak 10.07.2012. 19:24
OVI ustašoidi i mudžahedini koji dolaze na srpski forum da provociraju i lažu ,treba da se ignorišu.. Jer neko ko je deci vadio oči..ili vekovima srbe nabijao na kolac da umiru u najgorim mukama ..nema nikakvo pravo da nama srbima soli pamet. Mi ćemo kad-tad osloboditi okupirane teritorije kao što smo uvek i radili kroz istoriju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online