Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.07.2012.
04:47
Ž. Marković - Vesti A

Umesto vanzemaljaca otkrio podzemaljce

Milenko Jeftić Jefto banjalučka je živa ljudska legenda za koju se zna i mnogo dalje od najvećeg grada Republike Srpske. Ovaj dobroćudni 73-godišnjak prepoznatljiv je po dugoj sedoj bradi, svake godine od Nikoljdana do Blagovesti pleni pažnju Banjalučana kupanjem u zamrznutoj reci Vrbas i to isključivo na dane velikih verskih praznika.

Jefto na mestu gde je našao Justinijanov zlatnik
 








Kupa se i leti, ali to i nije toliko zanimljivo običnom svetu jer, kako kaže Jefto, valjda je normalno da se kupa u reci ako je napolju plus 40. Zato se u letnjim mesecima ozbiljno posvećuje svojoj drugoj ljubavi, arheologiji. Jefto sam sebe naziva arheologom-amaterom, a nedavno je došao do velikog otkrića. Ispod čuvene banjalučke tvrđave Kastel pronašao je "podzemaljce", a na dnu Vrbasa "bogobubu".

Dok čeka sledeću zimu, a i one naredne, jer Jefto ne namerava da odustane od kupanja, kaže da treba imati veliku hrabrost za ulazak u hladni i nabujali Vrbas. Za one koje nisu Banjalučani, valja reći i to da je reka Vrbas prilično hladna, čak i u vreme najvećih žega tokom leta.
 

- Nije sve u fizičkoj, već u duhovnoj volji - priča Jefto i objašnjava da se prvi put u zaleđenom Vrbasu okupao davne 1978. godine.

Štrajkovao zbog rata: Jeftić Jefto

- Imao sam jedan susret sa čuvenim književnikom Ćamilom Sijarićem, posle čega sam se okupao u reci. Tad sam se zakleo obalama, reci i Kastelu rečima: "Banjaluko, volim te i od milošte prekopaću te" - priseća se Jeftić.


Ne uranja Jefto u Vrbas samo na pravoslavne praznike već se kupa i na Bajram, katolički Božić i jevrejsku Hanuku. I sam kaže da je veliki mirovnjak, i da je više puta štrajkovao glađu zbog rata, bede, međunacionalnih svađa i raspada Jugoslavije.


- Još sam veoma dobrog zdravlja te se i dalje nameravam zimi kupati u Vrbasu. Kad se prestanem kupati, to će značiti da me više nema - kaže Jefto.


Arheologija mu je velika ljubav. Objašnjava da je čuvene "podzemaljce" locirao ne samo u Banjaluci, već i pod planinom Rtanj u Srbiji gde im je, kako kaže, baza.


- Kao što u svemiru postoje vanzemaljci, tako postoje i podzemaljci. Riboliki su malo niži od nas i imaju peraja i zmijski torzo - kaže Jeftić.


Posebna priča je insekt "bogobuba". Našao ju je dok je ronio u Vrbasu, a reč je biću koje izgledao kao larva, crvić.


- Ona na kamenu ispisuje broj osam. Taj broj je simbol besmrtnosti, večnosti i neuništivosti. Osmice utiskuje nekakvom posebnom kiselinom u kamen, a on je takođe simbol večnosti - objašnjava Jevtić.

Glava ilirskog vrača Breuča

U Vrbasu je našao i kamenu glavu drevnog ilirskog vrača Breuča i još neke stvari, poput zlatnika cara Justinijana koga je pronašao pre nekoliko godina.


- Sakupljam i neobično kamenje koje pronalazim u rekama širom BiH. Našao sam i kamen u obliku petice, plovke, paganskog vuka, ali i kamen koji sam nazvao božje oko, kamen boginje vodane. Svaki kamen je čudo prirode i ima neku svoju priču. Tu je i jedna tacna koju sam našao za vreme rata u Vrbasu. Na njoj se nalazi neki katolički samostan. Mislim da je dospela u reku kada je ta crkva srušena, ko zna gde - kaže Jefto i zaključuje da je on dva "K" i dva "Č", odnosno da je kupač, kopač, čistač Vrbasa i čitač knjiga.
 

Titova vrba

Bio je veliki poštovalac Josipa Broza Tita. Kad je umro, odlučio je da u njegovu čast posadi jednu vrbu koja će Banjalučane uvek podsećati na njega.
- Ispraznio sam jednu veliku gradsku kantu, napunio je zemljom i u nju posadio vrbu. To je danas veliko drvo i nazvao sam ga Titova vrba. Nisam smeo da je tako zovem dok su neke druge strukture za vreme i posle rata bile na vlasti, jer bi je tada verovatno posekli. Sad niko neće da je dira - kaže Jefto.

 

U ratu izgubio sina

Jefto je u ratu doživeo veliku tragediju. Sin Rodoljub mu je poginuo kod Šibenika u JNA, a drugi sin mu je postao invalid. Srce supruge Miladinke nije izdržalo. Umrla je od tuge za Rodoljubom.
- Presvisla je od tuge za njim. Eto, meni koji sam se toliko borio protiv rata i raspada one države, dogodilo se da u tom ratu izgubim pola porodice - kaže Jeftić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online