Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.07.2012.
15:34
Beta A

Jadranka Kosor: Nisam znala za crni fond HDZ

Bivša premijerka i donedavna predsednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor izjavila je danas u nastavku suđenja svom prethodniku Ivi Sanaderu za korupciju, da nije znala za postojanje crnog stranačkog fonda i da HDZ nije imao razloga za ilegalnim prikupljanjem novca.

 Nije znala: Jadranka Kosor
 

"Bilo kakvog razloga za finansiranje osim iz legalnih izvora nije bilo", rekla je Kosorova na Županijskom sudu u Zagrebu i dodala da je stranka dobijala dovoljno novca iz budžeta, kao i od članarina i legalnih donacija.

Tokom svedočenja Kosorova nije nijednom pogledala u svog prethodnika na mestu premijera i predsedika HDZ-a.

U slučaju Fimi-medija krivicu su priznali bivši rizničara HDZ-a i
šef carine Mladen Barisisć, bivša blagajnica HDZ-a Branka
Pavosević i vlasnica marketinške agencije "Fimi-medija", po kojoj je slučaj i dobio ime, Nevenka Jurak.

 

Njih troje nisu se, međutim, nagodili s tužilaštvom kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe "izvlačio" novac.

 

Lončar-Papeš osuđena je
na 11 meseci zatvora, Dimić na šest meseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna.

 

Barišić je u svom iskazu, koji je pročitan na suđenju, tvrdi da je
novac izvlačen po nalogu bivšeg premijera, te da se tim novcem
punila tzv. crna blagajne HDZ-a, dok je deo završio kod Sanadera.

 

Nekadašnji bliski Sanaderov prijatelj rekao je istražiteljima da je nelegalni novac korišćen i za izborne kampanje, plaćanje pevača, kupovanje medija, umetnina i skupih odela za bivšeg premijera, letovanja članova Sanaderove porodice, evropske lobiste, pa i za
odeću službenica u vlade.

Krivicu su na početku suđenja odbacili Sanader, HDZ, kao i njihov bivši portparol Ratko Maček.

 

Bivši premijer tereti se u još nekoliko slučajeva za korupciju.

Ivo Sanader i još deset fizičkih i pravnih lica, među kojima i HDZ kao prva stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije "Fimi-medija". Oko četiri miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a oko dva miliona kod Sanadera.

Ona je potvrdila da je bivši blagajnik Mladen Barišić, koji je takođe jedan od optuženih u ovom slučaju, uoči Sanaderovog iznenadnog odlaska s vlasti sredinom 2009. u HDZ doneo dva miliona kuna (266.000 evra) i 300.000 evra za koje je rekao da su dobiveni iz donacija.

Pošto nije imala razloga da sumnja u poreklo novca, Kosor je rekla da je novac spremljen u stranačku blagajnu, ali da nije uknjižen u stranačkim poslovnim knjigama. Tek po izbijanju afere Fimi-medija posumnjala je u njegovo poreklo, pa je novac je predat tužilaštvu, ispričala je ona.

"S današnjom pameću i saznanjima ustrajala bih da se taj novac vrati donatorima ili uplati u državni budžet", rekla je bivša premijerka koja je na toj funkciji nasledila Sanadera.

Objasnila je i da je Sanader dok je bio predsednik bio neprikosnoveni vođa koji je donosio odluke o dnevnom redu i predlagao zaključke predsedništvu koji su donošeni jednoglasno.

Zanimljivo je da je bivša premijerka opovrgnula tvrdnje optuženog Mladena Barišića, koji je priznao krivicu, da joj je Sanader odlazeći s funkcija rekao da se izbori ne dobijaju legalnim novcem, već novcem dobijenim "ispod stola".

Prema njenim rečima, Sanader joj je na dan odlaska rekao da postoji rizničar stranke koji se bavi finansijama, ali da se ne seća da joj je govorio o "finansiranju ispod stola". "Mislim da to nije bilo tako. Znajući sebe, pitala bih šta to znači", istakla je ona.

Ivo Sanader rekao je u izjavi novinarima da je zadovoljan svedočenjem svoje naslednice, te da je ono za njega bilo očekivano, jer je istinito.

"Mislim da je danas u mnogome pala i teza nekih okrivljenika koji su pokušali sa sebe prebaciti krivicu na stranku i na mene. Mislim da im to neće proći", zaključio je on.

Njegov advokat Čedo Prodanović smatra da je Kosorova potvrdila da se predsednik stranke, koji je ujedno bio i premijer, nije imao vremena da se bavi funkcionisanjem stranke, već da su za to bili zaduženi drugi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online