Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 11.03.2014.
12:15 >> 12:21h
Beta, Vestionline A

Sram vas bilo, srpske sudije: Sanaderu 9 godina robije!

Sram vas bilo, srpske sudije! Evo kako se sudi, pošteno - ni po babu, ni po stričevima, a ne kao u Srbiji. Sram vas bilo, srpske sudije! Vi, koji puštate "biznismene" (čuj, biznismene u Srbiji!!!) i ubice da se brane sa slobode, naučite nešto iz komšiluka (koliko god da nam je teško što o poštenom suđenju moramo da se učimo od Hrvata) - bivši premijer "lijepe njihove" osuđen je na 9 godina zatvora zbog korupcije. I plus mora da vrati oko dva miliona evra koje je "izmuzao" od države!

Sanader mora da vrati sav novac za koji nema pokriće
 

Nagrabusila i HDZ

Sud je osudio ne samo Sanadera, već i njegovu Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), koja će morati da vrati državi više od tri miliona kuna. I ostali optuženi u slučaju Fimi-medija proglašeni su krivim za udruživanje, po nalogu prvooptuženog Ive Sanadera, za izvlačenje novca iz državnih institucija i preduzeća.

Mladen Barišić, bivši blagajnik HDZ-a i šef carine, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, osuđen je na tri godine zatvora. Knjigovođa HDZ-a Branka Pavošević osuđena je na godinu i po, a vlasnica marketinške agencije Fimi-medija Nevenka Jurak, preko koje je novac izvlačen, na dve godine zatvora. Bivši portparol vlade i HDZ-a Ratko Maček osuđen je na godinu dana zatvora uslovno.

10 miliona evra

Sanadera i HDZ tužilaštvo je teretilo za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i institucija, preko marketinške agencije Fimi-medija. Najveći deo novca navodno je završio u "crnom fondu" HDZ-a i kod Sanadera.

Dve godine, 300 svedoka

Suđenje je trajalo oko dve godine i ispitano je oko 300 svedoka. Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala tražila maksimalnu zatvorsku kaznu za prvooptuženog Ivu Sanadera, 15 godina zatvora, kao i da mu se oduzme oko tri miliona evra, koliko iznosi nesrazmera između imovine njegove porodice i vlasništva čije poreklo može da dokaže.

Glavni svedok tužilaštva, Mladen Barišić, tokom istrage je priznao da je po Sanaderovom nalogu izvlačio novac kojim se punila crna blagajna HDZ-a, dok je deo od dva miliona evra predao lično Sanaderu. Nelegalni novac korišćen je za izborne kampanje, plaćanje pevača, kupovanje medija, umetnina i skupih odela za bivšeg premijera, evropske lobiste, letovanja za članove njegove porodice, plaćanje uvoza luksuznih old-tajmera "mercedesa" za jednog njegovog prijatelja, pa čak i za odeću službenica u vladi. Navodno je i Marku Perkoviću Tompsonu plaćemo pola miliona evra da u predizbornoj kampanji ne nastupa za HDZ-ovu konkurenciju.

Bivši hrvatski premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader krajem 2012. nepravosnažno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.

I na kraju: Sram vas bilo, srpske sudije! Ali ako nekad, za našeg života, osudite nekog političara jačeg od nivoa pomoćnika kafe kuvarice, nekog čije se uvećanje imovine ne može povezati sa poslom već samo sa bavljenjem politikom, e onda ćete dobiti i odgovarajuće izvinjenje. I da ne bude zabune - Sander je bivši premijer, lider jedne od najjačih hrvatskih partija - pa ciljajte negde na taj nivo... Sram vas bilo!

POVEZANE VESTI

Utorak 11.03.2014. 12:19
Dobro je i prosao uzeo 11 mil. 2 mil. vrati i svaku god. u zatvoru zaradi 1 milion €
Utorak 11.03.2014. 13:01
uračunaće mu dosadašnje vrijeme suđenja, otpisati pola zbog dobrog vladanja i eto ga vani za par godina, pun ko brod. heheh
Utorak 11.03.2014. 12:52
a kad izadje - impotentan! koji će mu onda, krasni moj, novci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online