Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 26.06.2012.
12:52 >> 14:35h
Beta A

Crna Gora počinje pregovore s EU

Šefovi diplomatije Evropske unije su u Luksemburgu preporučili da u petak počnu pregovori o članstvu s Crnom Gorom i da to podrže vođe EU, saopštio je evropski komesar za proširenje Štefan File. File je u kratkoj poruci na društvenoj mreži tviter napisao da "ceni to što su evropski ministri preporučili da počnu pregovori o članstvu s Crnom Gorom u petak i da to podrži Evropski savet". To se navodi i u zaključcima ministarskog zasedanja EU, u koje je imala uvid agencija Beta.

Preporučeno da u petak počnu pregovori o članstvu s Crnom Gorom

Pored ostalih, Nemačka i Belgija su na zasedanju šefova diplomatija EU zatražile da se odredi početak pregovora o članstvu s Crnom Gorom iako su neke članice EU smatrale da treba dodatno utvrditi postoje li čvrsta jemstva da vlasti u Podgorici već sprovode i da će opipljivo ispunjavati uslove vezane za vladavinu zakona.

Nemački državni sekretar Mihael Link je izjavio da je "Nemačka snažno predana odobravanju početka pregovora s Crnom Gorom". Belgijski ministar inostranih Didije Rejnders je rekao da je "uočen određen napredak" u reformama u toj zemlji, "ali i da ima određene zabrinutosti u vezi s Crnom Gorom". Link je dodao da je Berlin "veoma delatno radio na tome da se da 'zeleno svetlo' za početak pregovora i to ne zato što bismo mi bili naivni i da se što je više moguće pregovora otvori", "već zato što smo veoma mnogo postigli u pristupu pregovorima time što se počinje s teškim pitanjima".

"Najpre", predočio je nemački državni sekretar, "Crna Gora je ostvarila napredak, mi moramo ostati verni onome što smo uvek govorili, a to je da onima koji imaju poverenje i zasluge, treba da se daju dodatni koraci napred".

Bilt: Prvo dubinski skrining, pa pregovori s Podgoricom

Švedski ministar inostranih
poslova Karl Bilt izjavio je u Luksemburgu da će se na osnovu "dubinskog snimanja" reformi na polju vladavine prava i izveštaja evropske agencije za organizovani kriminal Europol odlučiti hoće li krenuti pregovori o članstvu s CG. Bilt je tako objasnio današnju odluku šefova diplomatija Evropske unije da preporuče početak pregovora s Podgoricom u petak, naglasivši da je ključno šta će pokazati "dubinsko snimanje" i izveštaj Europola o ključnim poglavljima pravosuđa i temeljnih prava, kao i pravdi, slobodama i bezbednosti.

Rejnders je naglasio da je "uočen određen napredak" u reformama u Crnoj Gori, "ali i da ima određene zabrinutosti u vezi s Crnom Gorom".

"Ali je potrebno da počnemo pregovore, što je i stav Evropske komisije, a mi u tome podržavamo Evropsku komisiju", naveo je šef belgijske diplomatije.

Švedska i još neke članice EU su zatražile da se utvrdi postoje li čvrsta jemstva da za početak pregovora o članstvu s Crnom Gorom prvenstveno kad je reč o vladavini zakona. Švedska je navodno htela da između pregovora o članstvu s Crnom Gorom i Srbijom ne bude veliki "jaz", jer bi to bio loš strategijski i bezbednosni signal celom regionu.

Ključno je, kako su rekli zvaničnici EU, da se pouzdano zna da će pregovori o članstvu odmah krenuti od poglavlja vladavine zakona, unutrašnjih poslova i pravosuđa, temeljnih prava i sloboda i da će, ako Evropska komisija i neke zemlje članice utvrde da se ono što je ispregovarano ne sprovodi, celokupni pregovori biti zaustavljeni. 

POVEZANE VESTI

Utorak 26.06.2012. 13:29
Đe si rasna ljepotice brkato ti ljubim lice! Majka naša crna gora zemlja godišnjih odmora!
Utorak 26.06.2012. 15:18
Jadni smo i mi i oni i makedonci i bosanci kad svega na svetu treba da se odreknemo za EU.Ako nekada i udjemo u tu djavolju tvorevinu bicemo trecerazredne clanice sa robovskom radnom snagom i niko nizasta nece da nas pita.Kad vidim kako smo bedni muka me hvata.
Utorak 26.06.2012. 16:50
Samo slepac ne vidi da se EU raspada...da su njene članice međusobno posvađane..da ne pomažu jedni druge..da su neke od njih i bednije od nas ovakvih... A svi prećutkuju da su dve najbogatije zemlje Evrope Švajcarska i Norveška koje nisu i ne pomišljaju da uđu u tu tvorevinu ! Srbija se mora ugledati na te dve zemlje..koliko god delovalo nemoguće početi od nule..možemo uspeti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online