Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 25.06.2012.
19:51
B92 A

Dodik: Neću MMF, hoću Rusiju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je mogućnost izostanka sporazuma Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Predsednik RS Milorad Dodik
 

On je rekao da će 15. jula RS posetiti delegacija ruske Sberbanke, koja je u vlasništvu Ruske Federacije i spada u red najmoćnijih banaka na svetu, a koja je nedavno kupila Volksbank.

"S ovom bankom mogao bi da bude postignut dogovor o prevazilaženju postojećeg ekonomskog stanja u RS-u, jer je očito da do aranžmana s MMF-om neće doći", ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima.

"Neophodno je naći određena sredstva. Očigledno da priča o aranžmanu s MMF-om neće ići, jer u Federaciji BiH ne postoji spremnost da se ispune uslovi bez obzira na to što to obećavaju", tvrdi Dodik.

Naveo je i da bi Sberbanka mogla ponuditi projekte u oblasti malih i srednjih preduzeća, infrastrukture, finansija i drugim oblastima.

Dodik tvrdi i da nijedan dosadašnji projekt s Ruskom Federacijom "nije sadržavao nijedan politički zahtev, za razliku od novca koji dolazi iz Brisela ili od MMF-a".

Prema Dodikovim rečima, prethodnih dana ugovorene su investicije sa ruskim i kineskim partnerima u energetski sektor Srpske od oko milijardu evra što će biti jedan od odgovora na ekonomsku krizu.

Dodik je najavio da će na narednoj sednici Vlade Srpske biti predloženo formiranje zajedničkog preduzeća RS i "Gasproma" koje će biti lider u regionu u oblasti istraživanja nafte i gasa.

On je naveo da je sa "Gaspromom", osim izgradnje kraka gasovoda "Južni tok" kroz Republiku Srpsku i distributivne mreže vrednosti oko 300 miliona evra, dogovorena i izgradnja dve elektrane na gas.

Podsećajući da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na marginama Ekonomskog foruma razgovarao dva sata na šta je vrlo ponosan, Dodik je rekao da Rusija ostaje privržena poštovanju Dejtonskog sporazuma i da će odnosi Srpske i Rusije i dalje ići uzlaznom putanjom.

Kako su preneli banjalučki mediji, on je najavio da će u narednim mesecima biti osmišljena distribucija gasa kroz Srpsku, koji je četiri puta isplativiji od mazuta, i da će u prvim godinama biti isporučivano 250 miliona kubika gasa, a kasnije 1,9 milijardi kubika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.06.2012. 20:20
Долази РУСКИ ЦАР!Полако али сигурно и баш када се најмање ђаволи надају.
Ponedeljak 25.06.2012. 21:35
Можете да се ругате колико хоћете, али без Русије , Кине, Индије... нема нам спаса, од Брисела само стижу уцјене и понижења.
Ponedeljak 25.06.2012. 20:36
zinulo mu dupe za ruske dolare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online