Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 19.06.2012.
16:35
B92 A

Kusturica odustao od kamena iz Trebinja

Reditelj Emir Kusturica izjavio da je za rušenje austrougarske kule u Trebinju imao potrebnu dozvolu i da ona nije bila pod zaštitom države.

Andrićgrad će ostati bez trebinjskog kamena

"Imali smo čvrsto obećanje da možemo da pokupimo tu kulu, koja nije pod zaštitom države, o čemu imamo i potvrdu Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa. Iz te zabune došlo je do ovoga, ali treba prestati o tome pričati. Mi smo se povukli, nećemo više tražiti pomoć", kazao je on u intervjuu za "Glas Srpske".

Podsetimo, portal Buka je javio da je Emir Kusturica počeo da ruši istorijsku tvrđavu kraj Trebinja, zbog starog kamena koji mu je potreban za gradnju Andrić-grada u Višegradu. Rušenje austrougarske tvrđave izazvalo je oštre reakcije javnosti, koja je organizovala i proteste ispred tvrđave.

U intervjuu "Glasu Srpske" Kusturica, međutim, kaže da je njegov cilj bio potraga za starim kamenom i dodaje da je u Hercegovini od privatnika kupljeno dosta takvog kamenja od starih, raspalih kuća, a da mu je trebao i veliki klesani kamen, koji ima tvrđava kod Trebinja, za koju je, kako ponavlja, dobio sve papire i koja nije državni spomenik kulture. Za "medijsku buku" povodom svega, on kaže da je u pitanju "provincijska kampanja".

Lokalitet u Trebinju sa koga se sakupljao kamen

"Nismo mi lopovi i kriminalci kao što bi neki hteli da nas predstave. Ima taj neki tip koji hoće da se kandiduje za načelnika Trebinja, a koji je ujedno i novinar, ne znam mu ime. Ali sve to nije važno, jer nemam nameru više da se time bavim, niti da tražim bilo šta", kazao je on.

Kusturica je dodao da je njegova namera bila i da taj kamen sa tvrđave kraj Trebinja, koja je bila ionako u lošem stanju, ostane u Andrić-gradu kao spomenik države, jer je ceo taj projekat pod državnom koncesijom i kada ona istekne, grad ostaje u vlasništvu države.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.06.2012. 16:54
И нека си одустао јер са нељудима и нетреба имати контакта!Ето им њихово камење па нека се сликају с њим!И да си хтео покупити смеће око требињких путева,исто би коментарисали као и ту гомилу беспотребног камена!Џаба им је сањати АУ,јер никада више је неће бити!!!
Utorak 19.06.2012. 19:02
Када сам прочитао да је онај ништачоек Николаидис написао да се Кустурица понаша као разбојник, одмах ми је било јасно о чему се ради! Међутим, ми смо као народ у лутању кроз густу шуму и немамо хоризонта, не видимо ништа пред собом и не препознајемо праве вредности. Због тога не разумемо шта је Андрић град, а шта камена рушевина аустроугарске војне тврђаве на нашем тлу. И прогласисмо зачас часног Србина руштељем "културне повијести"?! Откуда нама, за име Бога, "повијест"?! И шта ће нам?! Нама је потребан Андрић град! Од камена херцеговачког! А потребан нам је и Немања Кустурица! Чувајмо га док не буде касно!
Četvrtak 21.06.2012. 08:49
Puna podrška Kusti,sve je to maslo iz "smrdljive kotline"koji preko imaginarnog novinara tipa Vasković,koji se sad zove Blažo Stevović i koji je takođe dopisnik smrdljivih 60 minuta,smrdljive sarajevske FTV,želi da diskredituje ovog velikog čovjeka.Smrdljivoj čaršiji,je Kusta veći neprijatelj čak i od Ive Andrića,kojeg proglašavaju velikosrpskim ideologom i Meše,koji je pisao o njihovom porijeklu.Sve što Kusta napravi ostaće valjda nama Srbima,Andrićgrad neće moći ponijet na onaj svijet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online