Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 15.06.2012.
13:51 >> 15:51h
Radio Slobodna Evropa, Index.hr A

Šta ruši Kusturica u Trebinju?

Režiser Emir Kusturica počeo da ruši istorijsku tvrđavu u Trebinju jer mu treba kamen s te tvrđave za njegov Andrić-grad koji gradi, javili su danas lokalni mediji. Međutim, Kusturica kaže da su tvrdnje da on i njegovi radnici ruše austrijsko utvrđenje “čista laž" i poručio da Sarajevo vrši hajku na njega.

Kako prenose Radio Slobodna Evropa i Index.hr pisanje portala iz BiH Buka, rušenje tvrđave "Petrinja", kulturno-istorijskog spomenika iz vremena Austro-Ugarske, je izazvalo revolt Trebinjaca koji su se juče okupili i autima sprečili odvoženje kamenja sa tvrđave stare više od jednog veka.

Kako navodi taj portal Buka, bageri su već srušili podzid i prednju stranu austro-ugarske tvrđave koja se nalazi iznad Trebinja.

Kusturica: Ne rušim tvrđavu, jer tu nikakve karaule nije ni bilo!


"To je jedna ruina koja sam od sebe propada i nigde u knjigama nije upisana, a čitava stvar je skuvana u sarajevskom loncu, što je nastavak ljubavne romanse koju oni duže vreme imaju sa mnom", kaže reditelj.
 

Kusturica kaže da su tvrdnje da on i njegovi radnici ruše austrijsko utvrđenje “čista laž” i dodaje da je to “nastavak orkestrirane hajke koju Sarajevo vodi protiv njega“.

 

Kusturica kaže za portal Telegraf.rs da na spornom mesu “nema nikakve karaule” i dodaje da nikakvog protesta građana nije bilo, a da radnici nisu ništa srušili, već da je odvezen kamen koji je već “sam od sebe” bio urušen.

 

- Nema tu nikakve austrijske karaule. Nama je trebalo dva kamiona starog kamena, koji bi ugradili na ulaz Andrić grada, dobili smo dozvolu i taj kamen odvezli. Reč je o jednoj strani tog utvrđenja koja je već bila srušena, tako da ništa rušeno nije, što već samo nije palo. Čitava stvar je skuvana u sarajevskom loncu i to je nastavak ljubavne romanse koju oni duže vreme imaju sa mnom – kaže Kusturica.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk je pokušao da objasni okupljenim građanima situaciju i priznao da je znao za ceo projekat, ali da je bio uveren da je u pitanju “loše stanje tvrđave”.

"Ja sam ranije u više navrata odbio predloge Emira Kusturice, koji je tražio da mu se dozvoli rušenje mosta u Goričkom jezeru, nekih železničkih stanica i drugih objekata. Nedavno dok sam bio u Beogradu, ponovo me je zvao Kusturica i pitao da li može da uzme kamenje sa neke porušene tvrđave, za koju je tvrdio da je u veoma lošem stanju i da je od ranije srušena. Ja sam mu rekao da može ako mu to dozvole i druge nadležne institucije", kazao je Ćuk.

"Saznao sam od mojih saradnika da su se nezadovoljni građani okupili, ja ih u potpunosti razumem i naredio sam da se obustavi rušenje do daljnjeg. Ja sam pomislio da je tvrđava u lošem stanju, ali sada vidim da nije bilo tako", dodao je on.

Naime, Kusturica je dobio dozvolu da sruši više starih objekata na području Trebinja i Hercegovine, kako bi iskoristio klesani kamen za gradnju objekta koji će mu poslužiti za snimanje filma.

Tako se nakon napuštenih starih kuća i štala koje su srušene u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, Kusturica okomio i na austro-ugarsko utvrđenje Petrinja iznad grada koji predstavlja kulturno-povijesni spomenik.

Građani su najavili da će se i danas okupiti kako bi sprečili rušenje tvrđave. Oni su na svom Fejsbuk pr ofilu ostavili poruku:

"Svi koji žele da prisustvuju i uveličaju naš protest neka dođu na put prema Stracu. Ne dozvolimo da se od istorijskih građevina pravi neki novi kamen-gradu u Višegradu..."

O celom slučaju već je obaveštena i Ambasada Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, piše portal Buka.

POVEZANE VESTI

Petak 15.06.2012. 14:01
Bio sam u Trebinju više puta ali me niko od prijatelja nije odveo da se divim ovoj gomili kamenja! Ako je to ovo na slici..zašto se neko od vlasti tamo nije setio da se to obnovi,da bude jedan istorijski spomenik kome će se diviti turisti? Najsmešnije je što je neko "obavestio ambasadu Austrije u BIH " valjda misle da je SRPSKA još okupirana od austrougarske xaxa!!! Kusta bar pravi grad od tog kamena..a oni ne uradiše ništa.
Petak 15.06.2012. 13:56
kulturno-povijesni spomenik. -кад сам ово прочита све ми је било јасно чему оволика халабука.
Petak 15.06.2012. 13:58
Imam utisak da su ga navukli lokalni "mangupi"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online