Petak 15.06.2012.
13:51 >> 15:51h
Radio Slobodna Evropa, Index.hr

Šta ruši Kusturica u Trebinju?

Kako prenose Radio Slobodna Evropa i Index.hr pisanje portala iz BiH Buka, rušenje tvrđave "Petrinja", kulturno-istorijskog spomenika iz vremena Austro-Ugarske, je izazvalo revolt Trebinjaca koji su se juče okupili i autima sprečili odvoženje kamenja sa tvrđave stare više od jednog veka.

Kako navodi taj portal Buka, bageri su već srušili podzid i prednju stranu austro-ugarske tvrđave koja se nalazi iznad Trebinja.

Kusturica: Ne rušim tvrđavu, jer tu nikakve karaule nije ni bilo!


"To je jedna ruina koja sam od sebe propada i nigde u knjigama nije upisana, a čitava stvar je skuvana u sarajevskom loncu, što je nastavak ljubavne romanse koju oni duže vreme imaju sa mnom", kaže reditelj.
 

Kusturica kaže da su tvrdnje da on i njegovi radnici ruše austrijsko utvrđenje “čista laž” i dodaje da je to “nastavak orkestrirane hajke koju Sarajevo vodi protiv njega“.

 

Kusturica kaže za portal Telegraf.rs da na spornom mesu “nema nikakve karaule” i dodaje da nikakvog protesta građana nije bilo, a da radnici nisu ništa srušili, već da je odvezen kamen koji je već “sam od sebe” bio urušen.

 

- Nema tu nikakve austrijske karaule. Nama je trebalo dva kamiona starog kamena, koji bi ugradili na ulaz Andrić grada, dobili smo dozvolu i taj kamen odvezli. Reč je o jednoj strani tog utvrđenja koja je već bila srušena, tako da ništa rušeno nije, što već samo nije palo. Čitava stvar je skuvana u sarajevskom loncu i to je nastavak ljubavne romanse koju oni duže vreme imaju sa mnom – kaže Kusturica.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk je pokušao da objasni okupljenim građanima situaciju i priznao da je znao za ceo projekat, ali da je bio uveren da je u pitanju “loše stanje tvrđave”.

"Ja sam ranije u više navrata odbio predloge Emira Kusturice, koji je tražio da mu se dozvoli rušenje mosta u Goričkom jezeru, nekih železničkih stanica i drugih objekata. Nedavno dok sam bio u Beogradu, ponovo me je zvao Kusturica i pitao da li može da uzme kamenje sa neke porušene tvrđave, za koju je tvrdio da je u veoma lošem stanju i da je od ranije srušena. Ja sam mu rekao da može ako mu to dozvole i druge nadležne institucije", kazao je Ćuk.

"Saznao sam od mojih saradnika da su se nezadovoljni građani okupili, ja ih u potpunosti razumem i naredio sam da se obustavi rušenje do daljnjeg. Ja sam pomislio da je tvrđava u lošem stanju, ali sada vidim da nije bilo tako", dodao je on.

Naime, Kusturica je dobio dozvolu da sruši više starih objekata na području Trebinja i Hercegovine, kako bi iskoristio klesani kamen za gradnju objekta koji će mu poslužiti za snimanje filma.

Tako se nakon napuštenih starih kuća i štala koje su srušene u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, Kusturica okomio i na austro-ugarsko utvrđenje Petrinja iznad grada koji predstavlja kulturno-povijesni spomenik.

Građani su najavili da će se i danas okupiti kako bi sprečili rušenje tvrđave. Oni su na svom Fejsbuk pr ofilu ostavili poruku:

"Svi koji žele da prisustvuju i uveličaju naš protest neka dođu na put prema Stracu. Ne dozvolimo da se od istorijskih građevina pravi neki novi kamen-gradu u Višegradu..."

O celom slučaju već je obaveštena i Ambasada Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, piše portal Buka.

2024 © - Vesti online