Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Četvrtak 07.06.2012.
13:15
Srna A

Zagreb: Irinej pozvao pravoslavce da životom brane veru

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je danas u Zagrebu pravoslavne vernike na očuvanje svoje vere, i to ne samo rečima, već i životom, javio je izveštač Srne.

"Neka Bog blagoslovi da i dalje radimo na dobrobit naše Crkve i naroda i da hrišćanskim životom donosimo mir i ljubav među ljude, što je danas nasušna potreba", rekao je patrijarh Irinej u obraćanju vernicima u zagrebačkom Sabornom hramu.

Patrijarh Irinej je u trodnevnoj poseti Zagrebu
 

Patrijarh Irinej naglasio je da Srpsku pravoslavnu crkvu sa Zagrebom vežu čvrste duhovne veze, "jer su u Sabornom hramu i na području cele Mitropolije služili naši preci".


Njegovo visokopreosveštensto mitorpolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan rekao je da je potrebno pokazati ljubav prema onima sa kojima vernici SPC žive u Zagrebu, odnosno prema katolicima.

Patrijarh Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg sa sveštencima Mitropolije zagrebačko- ljubljanske
 

"Radujemo se Vašem dolasku i molimo se Bogu da Vaša poseta ne bude samo od istorijskog značaja, već da bude poseta mira i ljubavi", rekao je mitropolit Jovan, obraćajući se srpskom patrijarhu.

Patrijarh Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg sa sveštencima Mitropolije zagrebačko- ljubljanske. Svetoj arhijerejskoj liturgiji u zagrebačkom Sabornom hramu prisustvovao je veliki broj vernika, što je potvrda opstanka pravoslavnog naroda u Hrvatskoj.

Svetoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika - potvrda opstanka pravoslavnog naroda u Hrvatskoj
 

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej doputovao je danas sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda u trodnevnu posetu Zagrebu. Njegovu posetu Zagrebu prati veliki broj medija i sve protiče u najboljem redu.

Ovo je prva poseta partijarha Irineja Hrvatskoj, a povod je otvaranje nove zgrade Srpske pravoslavne gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" i novog hrama Svetog Save. Sutra će patrijarh i članovi Sinoda razgovarati sa predstavnicima katoličke crkve na čelu sa kardinalom Josipom Bozanićem, te predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. U subotu, poslednjeg dana posete, patrijarh Irinej služiće Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštati kapelu Svete Petke koja se nalazi u sklopu pravoslavne gimnazije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.06.2012. 13:34
TAKO JE PATRIJAHU.VERA SE BRANI DELIMA A NE RECIMA.SSSS
Četvrtak 07.06.2012. 14:37
Лепо је што је позвао људе да бране своју веру, али ајде нек он оде на Косово и тамо им својим примером покаже како се то ради. Од места А до места Б се вози у колима са затамљеним стаклима ко мафијаш, а не партријарх. Нек се угледа мало на свог претходника.
Četvrtak 07.06.2012. 14:39
Njegova Svetost, Patrijarh Srpski Irinej doneo je malo božanske svetlosti u mračni i povampireni zagreb! Davno sam to rekao i još jednom ću ponoviti, povampirenoj endehaziji nema leka ili možda ima... Pozdrav svoj pravoslavnoj braći u endehaziji isto vam je ako ne i gore kao Srbima na Kosovu. Sveti Sava je rekao: Bog stavlja na iskušenja one koje voli da bi ih usavršio!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online