Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 06.06.2012.
13:38
Beta A

Josipović: Neću u Beograd na inauguraciju

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da neće prisustvovati inauguraciji novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ivo Josipović: Razlozi za nedolazak poznati

"Ne mogu otići na inauguraciju iz poznatih razloga", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu posle susreta s predsednicom Kosova Atifetom Jahjaga.

On je, međutim, dodao da su odnosi Srbije i Hrvatske poslednjih godina sve bolji i da želi da se taj trend nastavi, kao i da u celom regionu bude politika mira.

U ranijim izjava predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da bi otišao u Beograd na inauguraciju novoizabranog srpskog kolege Tomislava Nikolića samo ukoliko se on jasno izjasni da napušta ideje četništva i ekspanzije, te da pokaže da želi evropeizaciju regiona.

Takva reakcija usledila je pošto je Tomislav Nikolić uoči drugog kruga predsedničkih izbora za jedan nemački list rekao da je "Vukovar bio srpski grad i da Hrvati tamo nemaju šta da se vraćaju".

Upitan o granicama Srbije i Hrvatske, Nikolić je rekao da kao što želi da Srbija bude u granicama u kojima je priznala međunarodna zajednica to pravo daje i drugima.

"Granica Hrvatske je na Dunavu, a moji snovi, davni snovi kad se raspadala Jugoslavija, kad se određivalo kako će ko da živi, nisu nažalost ostvareni i to je sad već nemoguće", izjavio je on.

Ove Nikolićeve izjaver izazvale su buru u hrvatskoj javnosti i oštre reakcije političara.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.06.2012. 13:48
Исплакаће се: Чеда, Чанак, жене у црном и остала багра.
Sreda 06.06.2012. 13:50
Dobro nam ne dos'o kako rece blagopocivsi Patrijarh Pavle. Jospipovic je tvorac tuzbe Hrvatske protiv Srbije pred medjunarodnim sudom. Ja bih mu zabranio ulazak u Srbiju dozivotno jer on Srbiji radi o glavi zadnjih 20 godina. Nikolicu hvala ti sto si nas bar ovog ustaskog bilmeza oslobodio.
Sreda 06.06.2012. 15:22
Gospodin Josipović smatra da je 'Oluja' legalna akcija protiv agresora. Gospodin Tadić je smatrao da to nije za slavljenje. Verovatno to isto misli i gospodin Nikolić. Ipak niko od njih nije uslovljavao saradnju dok se Hrvatska ne odreknetoga slavlja. Uslovljavanja nisu dobra i uvek su pogrešana. Nisu ni Srbija ni Hrvatska velike sile da to sebi mogu da dozvole. Potpaljivanje javnosti je veoma opasno. Bili smo svedoci toga u zadnjih 20 godina. Najgore je od svega što svako misli da je on i samo on u pravu. Što se tiče Kosova, zamolio bih sve one koji s Kosovom nemaju nikakve veze da se suzdrže od komentara. Pustite to srpskom narodu, a vi brinite svoju brigu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online