Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.06.2012.
13:11
P. Arsić - Vesti A

Radončić u vezi sa narko-bosom

Kadrovi SDA neće se dobrovoljno povući sa pozicija u izvršnoj vlasti i spremni su da blokiraju Dom naroda parlamenta BiH, poručio je lider SDA Sulejman Tihić.

 

Iako iz Ambasade SAD zvanično saopštavaju da se ne žele mešati u unutrašnje odnose i koalicije, samo dan nakon što je objavljeno da će novi ministar bezbednosti biti Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), na američkoj crnoj listi narko-bosova osvanulo je ime Nasera Keljmendija koji se u izveštajima Centra za istraživačko novinarstvo dovodi u vezu sa Radončićem.

Tihić najavljuje blokadu parlamenta


Sulejman Tihić zapretio je da će blokirati Dom naroda parlamenta BiH "u slučaju da to u bude interesu BiH", a to može postići dogovorom o nedolasku tri poslanika SDA na sednicu. Pada u oči da je i lider HDZ-a Dragan Čović ublažio prvobitni stav i sada ne žuri da Tihića zameni Radončićem. Rekonstrukciju Saveta ministara Čović uslovljava garancijom da njegova partija uđe i u Vladu Federacije. Ovo je pak ravno nemogućoj misiji jer nove ministre predlaže predsednik Federacije koji je iz HSP-a, uz saglasnost potpredsednika koji dolazi iz reda SDA.

Nije tajna da je Sulejman Tihić omiljeni političar SAD i da mu je svojevremeno lično američki potpredsednik Džozef Bajden pomogao da sačuva tron predsednika partije u trci sa Bakirom Izetbegovićem. Takođe, poznato je da se lider SBB-a Fahrudin Radončić žestoko zamerio i bivšem zameniku visokog predstavnika Rafiju Gregorijanu. Pre nekoliko godina u javnost je dospeo dokument OHR-a, iza koga je navodno stajao Gregorijan, a u kome je Radončić označen kao deo "kriminalno-političke bošnjačke hobotnice". Žestoke reči i optužbe tada su pale između Radončića i Gregorijana koji je danas u Stejt departmentu zadužen, između ostalog, i za pitanja korupcije u regionu.
 

Iz ovog, vrlo je teško poverovati da je puka koincidencija da se američki predsednik Barak Obama setio Nasera Keljmendija samo dan nakon što su lideri SDP-a i SBB-a, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić, potpisali sporazum o koaliciji prema kojem SBB ulazi u izvršnu vlast na mesto SDA. Na sajtu Bele kuće u subotu je osvanula informacija da je predsednik Obama uputio pismo Kongresu da na popis svetskih trgovaca drogom stavi državljanina BiH Nasera Keljmendija za kojeg se u specijalnom izveštaju Stejt dipartmenta navodi da je "prvi u Evropi po opasnosti za SAD". Sva imovina Keljmendija na teritoriji SAD je blokirana, njemu je onemogućen pristup toj zemlji, a svim osobama iz SAD zabranjeno je poslovanje sa njim.


Prema izveštaju koji je ranije objavio Centar za istraživačko novinarstvo, kao Keljmendijev saradnik u BiH navodi se Radončić. SIPA se, u okviru istrage Tužilaštva BiH, takođe bavila Keljmendijevim poslovima i u okviru toga je otkrivena razmena nekretnina između njih dvojice, te se ispostavilo da je Radončić vlasnik jednog od dva blindirana džipa koje je Keljmendi naručio iz SAD i pored zabrane američkih vlasti.
Sadik Ahmetović, potpredsednik SDA i ministar bezbednosti, koaliciju SBB BiH i SDP-a nazvao je "mafijaško-crvenom" koalicijom.


- U ovom trenutku postoje podaci koje obrađuju međunarodne policijske institucije o licima koja se dovode u vezu sa Naserom Keljmendijem. Takvih u BiH ima puno i one su involvirane u sadašnju koaliciju koja se priprema u BiH. Verujem da će ova koalicija naneti veliku štetu našoj zemlji - kazao je Ahmetović nakon sednice Predsedništva SDA.

Ahmetović: Mafija preuzima državu


Na pitanje novinara ko je to iz nove kolacije povezan za Naserom Keljmendijem i da li misli na Radončića, Sadik Ahmetović je odgovorio:


- Videćemo šta će operativni podaci pokazati. Pre dva dana je predsednik SAD potpisao listu na kojoj se nalazi i Naser Keljmendi, koji je označen kao jedan od najvećih narko-vođa u Evropi. Nakon toga slede operativne analize međunarodnih policijskih institucija koje obrađuju osobe koje su u vezi s njim. Biće to poznato u narednom periodu. Sve ovo što se danas dešava je po definiciji poslednji stadij organizovanog kriminala kada mafija preuzima državu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online