Sreda 06.06.2012.
13:11
P. Arsić - Vesti

Radončić u vezi sa narko-bosom

 

Iako iz Ambasade SAD zvanično saopštavaju da se ne žele mešati u unutrašnje odnose i koalicije, samo dan nakon što je objavljeno da će novi ministar bezbednosti biti Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), na američkoj crnoj listi narko-bosova osvanulo je ime Nasera Keljmendija koji se u izveštajima Centra za istraživačko novinarstvo dovodi u vezu sa Radončićem.

Tihić najavljuje blokadu parlamenta


Sulejman Tihić zapretio je da će blokirati Dom naroda parlamenta BiH "u slučaju da to u bude interesu BiH", a to može postići dogovorom o nedolasku tri poslanika SDA na sednicu. Pada u oči da je i lider HDZ-a Dragan Čović ublažio prvobitni stav i sada ne žuri da Tihića zameni Radončićem. Rekonstrukciju Saveta ministara Čović uslovljava garancijom da njegova partija uđe i u Vladu Federacije. Ovo je pak ravno nemogućoj misiji jer nove ministre predlaže predsednik Federacije koji je iz HSP-a, uz saglasnost potpredsednika koji dolazi iz reda SDA.

Nije tajna da je Sulejman Tihić omiljeni političar SAD i da mu je svojevremeno lično američki potpredsednik Džozef Bajden pomogao da sačuva tron predsednika partije u trci sa Bakirom Izetbegovićem. Takođe, poznato je da se lider SBB-a Fahrudin Radončić žestoko zamerio i bivšem zameniku visokog predstavnika Rafiju Gregorijanu. Pre nekoliko godina u javnost je dospeo dokument OHR-a, iza koga je navodno stajao Gregorijan, a u kome je Radončić označen kao deo "kriminalno-političke bošnjačke hobotnice". Žestoke reči i optužbe tada su pale između Radončića i Gregorijana koji je danas u Stejt departmentu zadužen, između ostalog, i za pitanja korupcije u regionu.
 

Iz ovog, vrlo je teško poverovati da je puka koincidencija da se američki predsednik Barak Obama setio Nasera Keljmendija samo dan nakon što su lideri SDP-a i SBB-a, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić, potpisali sporazum o koaliciji prema kojem SBB ulazi u izvršnu vlast na mesto SDA. Na sajtu Bele kuće u subotu je osvanula informacija da je predsednik Obama uputio pismo Kongresu da na popis svetskih trgovaca drogom stavi državljanina BiH Nasera Keljmendija za kojeg se u specijalnom izveštaju Stejt dipartmenta navodi da je "prvi u Evropi po opasnosti za SAD". Sva imovina Keljmendija na teritoriji SAD je blokirana, njemu je onemogućen pristup toj zemlji, a svim osobama iz SAD zabranjeno je poslovanje sa njim.


Prema izveštaju koji je ranije objavio Centar za istraživačko novinarstvo, kao Keljmendijev saradnik u BiH navodi se Radončić. SIPA se, u okviru istrage Tužilaštva BiH, takođe bavila Keljmendijevim poslovima i u okviru toga je otkrivena razmena nekretnina između njih dvojice, te se ispostavilo da je Radončić vlasnik jednog od dva blindirana džipa koje je Keljmendi naručio iz SAD i pored zabrane američkih vlasti.
Sadik Ahmetović, potpredsednik SDA i ministar bezbednosti, koaliciju SBB BiH i SDP-a nazvao je "mafijaško-crvenom" koalicijom.


- U ovom trenutku postoje podaci koje obrađuju međunarodne policijske institucije o licima koja se dovode u vezu sa Naserom Keljmendijem. Takvih u BiH ima puno i one su involvirane u sadašnju koaliciju koja se priprema u BiH. Verujem da će ova koalicija naneti veliku štetu našoj zemlji - kazao je Ahmetović nakon sednice Predsedništva SDA.

Ahmetović: Mafija preuzima državu


Na pitanje novinara ko je to iz nove kolacije povezan za Naserom Keljmendijem i da li misli na Radončića, Sadik Ahmetović je odgovorio:


- Videćemo šta će operativni podaci pokazati. Pre dva dana je predsednik SAD potpisao listu na kojoj se nalazi i Naser Keljmendi, koji je označen kao jedan od najvećih narko-vođa u Evropi. Nakon toga slede operativne analize međunarodnih policijskih institucija koje obrađuju osobe koje su u vezi s njim. Biće to poznato u narednom periodu. Sve ovo što se danas dešava je po definiciji poslednji stadij organizovanog kriminala kada mafija preuzima državu.

2024 © - Vesti online