Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.01.2010.
12:08
Fonet A

Josipović: Kosovo je odavno izgubljeno

Novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je Kosovo za Srbiju izgubljeno mnogo pre njegovog osamostaljenja, ali, kako je rekao, nije na susedima Srbije da o tome vode rasprave.

Josipović smatra da je Kosovo izgubljeno mnogo pre njegovog osamostaljenja
 

U intervjuu za beogradski list ''Vreme'' on je izazio uverenje da će Srbija jednog dana imati drugačiju poziciju prema Kosovu, jer se, "realnost ne može menjati, a točak istorije se ne da vratiti unazad".

Što se tiče regionalne saradnje, Josipović je ocenio da je ona vrlo važna jer nas zbog istorijskih iskustava, ne samo lepih već, nažalost, i jednog gorkog iskustva iz nedavne prošlosti, veže puno toga.

Zamoljen da oceni reakciju predsednika Srbije Borisa Tadića da neće doći na inauguraciju ako tu bude i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, Josipović je rekao "nije moje da procenjujem politiku vaše države i vašeg predsednika.

Pitanje granice -bez dvostrukih aršina

 

 On se saglasio sa konstatacijom da je jedno od otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske pitanje granica.

 

''Ako uvedemo jedno načelo, možda će tu nešto dobiti Hrvatska, ali će dobiti i Srbija. Bitno je da se ne primenjuju dvostruka merila. Ako ne nađemo zajedničke kriterijume, treba zatražiti pomoć Međunarodnog suda pravde ili neke ''ad hok'' arbitraže, ali koja bi striktno primjenjivala međunarodno pravo''.

’’Znam da to nema veze ni sa mnom, niti sa Hrvatskom. To je gard koji je Srbija odabrala prema Kosovu. Lično mislim da to nije koristan gard Srbije, ali nije moje da ulazim u to. Šteta što to može imati i refleksije na naše odnose. Ako predsednik Tadić zaista ne dođe,neću to shvatiti kao znak odsustva volje za saradnjom, nego kao odraz specifičnih potreba Srbije u odnosu na njenu unutrašnju i spoljnu politiku’’, kazao je Josipović.

Govoreći o hrvatskoj tužbi protiv Srbije, Josipović je rekao da je ona nastala je u vreme kad Srbija nije pokazivala kooperativnost, ne samo prema Hrvatskoj, nego i prema međunarodnoj zajednici..

’’U vreme podnošenja tužbe, niti je Srbija sarađivala sa Hagom, niti je sama radila šta je trebalo. Apsolutno moram reći da su se promene dogodile, i to pozitivne. S jedne strane, Srbija zajedno s Hrvatskom radi na pitanju razrešavanja sudbine nestalih osoba i tu je znatno smanjen broj onih čija se sudbina ne zna, rekao je Josipović.


''Ima još nekih stvari koje nisu tako eksplicite navedene u tužbi, ali ako bi se u ovome što sam rekao pokazali napredak i volja, onda naravno da tužba, što se Hrvatske tiče, nije sama sebi svrha''.


Josipović je rekao da srpska protutužba ''nema ozbiljnih izgleda za uspeh'', dodavši da je ona ''verovatno jedna protivteža i za domaću upotrebu i upotrebu prema Hrvatsko''.

Prema oceni novoizabranog hrvatskog predsednika realna su očekivanja za povratak hrvatskih Srba.

''To više nije problem kakav je bio pre desetak godina, problem fizičke sigurnosti tih ljudi. Imamo drugi problem, koji imaju i Hrvati u tim krajevima: da se naprosto nema od čega živeti'', kazao je Josipović.


''Treba revidirati status izbeglica, da treba rešiti pitanje imovine, jer svako ima prava na svoju imovinu. Onima koji se žele vratiti treba garantovati imovinu, a onima koji ne žele rešiti status na neki drugi način'', istakao je novoizabrani predsednik Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.01.2010. 16:28
Tacno je nazalost sto to govori Josipovic. Kosmet je postao Siptraski 1941.godine kada su nacisti proterali sa Kosova i Metohije 70000 porodica,. Posle 1944. komunisti su zabranili da se vrate ti Srbi na svoja imanja i time legalizovali nacisticku politiku. Kasnije je Tito sa svojom vlasti faorizovao naseljavanje porodica iz Albanije na KiM i otkup srpskih imanja. tako da imamo takvu sliku koju nam predocava Josipovic. Razmislimo ko je za to kriv. USA su prihvatili tekovine nacista i komunista i jedino Srbi nisuimalipravo da otklone posledice nacizma i komunizma, to je cinjenica,a politika je nesto drugo. Tikoji su podrzavali koministe i Tita sada su opet na vlasti u Beogradu, odnosno njihova deca i unuci. Ali, imali smo 500 godina Turke pa cemo i te Crnogorce i Licane nekako oteratti.
Nedelja 11.12.2011. 10:17
djubre usrasko. a sta cemo sa istrom kretencino.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online