Sreda 20.01.2010.
12:08
Fonet

Josipović: Kosovo je odavno izgubljeno

Josipović smatra da je Kosovo izgubljeno mnogo pre njegovog osamostaljenja
 

U intervjuu za beogradski list ''Vreme'' on je izazio uverenje da će Srbija jednog dana imati drugačiju poziciju prema Kosovu, jer se, "realnost ne može menjati, a točak istorije se ne da vratiti unazad".

Što se tiče regionalne saradnje, Josipović je ocenio da je ona vrlo važna jer nas zbog istorijskih iskustava, ne samo lepih već, nažalost, i jednog gorkog iskustva iz nedavne prošlosti, veže puno toga.

Zamoljen da oceni reakciju predsednika Srbije Borisa Tadića da neće doći na inauguraciju ako tu bude i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, Josipović je rekao "nije moje da procenjujem politiku vaše države i vašeg predsednika.

Pitanje granice -bez dvostrukih aršina

 

 On se saglasio sa konstatacijom da je jedno od otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske pitanje granica.

 

''Ako uvedemo jedno načelo, možda će tu nešto dobiti Hrvatska, ali će dobiti i Srbija. Bitno je da se ne primenjuju dvostruka merila. Ako ne nađemo zajedničke kriterijume, treba zatražiti pomoć Međunarodnog suda pravde ili neke ''ad hok'' arbitraže, ali koja bi striktno primjenjivala međunarodno pravo''.

’’Znam da to nema veze ni sa mnom, niti sa Hrvatskom. To je gard koji je Srbija odabrala prema Kosovu. Lično mislim da to nije koristan gard Srbije, ali nije moje da ulazim u to. Šteta što to može imati i refleksije na naše odnose. Ako predsednik Tadić zaista ne dođe,neću to shvatiti kao znak odsustva volje za saradnjom, nego kao odraz specifičnih potreba Srbije u odnosu na njenu unutrašnju i spoljnu politiku’’, kazao je Josipović.

Govoreći o hrvatskoj tužbi protiv Srbije, Josipović je rekao da je ona nastala je u vreme kad Srbija nije pokazivala kooperativnost, ne samo prema Hrvatskoj, nego i prema međunarodnoj zajednici..

’’U vreme podnošenja tužbe, niti je Srbija sarađivala sa Hagom, niti je sama radila šta je trebalo. Apsolutno moram reći da su se promene dogodile, i to pozitivne. S jedne strane, Srbija zajedno s Hrvatskom radi na pitanju razrešavanja sudbine nestalih osoba i tu je znatno smanjen broj onih čija se sudbina ne zna, rekao je Josipović.


''Ima još nekih stvari koje nisu tako eksplicite navedene u tužbi, ali ako bi se u ovome što sam rekao pokazali napredak i volja, onda naravno da tužba, što se Hrvatske tiče, nije sama sebi svrha''.


Josipović je rekao da srpska protutužba ''nema ozbiljnih izgleda za uspeh'', dodavši da je ona ''verovatno jedna protivteža i za domaću upotrebu i upotrebu prema Hrvatsko''.

Prema oceni novoizabranog hrvatskog predsednika realna su očekivanja za povratak hrvatskih Srba.

''To više nije problem kakav je bio pre desetak godina, problem fizičke sigurnosti tih ljudi. Imamo drugi problem, koji imaju i Hrvati u tim krajevima: da se naprosto nema od čega živeti'', kazao je Josipović.


''Treba revidirati status izbeglica, da treba rešiti pitanje imovine, jer svako ima prava na svoju imovinu. Onima koji se žele vratiti treba garantovati imovinu, a onima koji ne žele rešiti status na neki drugi način'', istakao je novoizabrani predsednik Hrvatske.

2019 © - Vesti online