Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 26.05.2012.
15:56
Vesti A

Spremni svedoci protiv Mladića

Prvi svedok optužbe na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid nad nesrbima u BiH, pred Haškim tribunalom će iskaz dati 25. juna, saopštio je sud.

Ratko Mladić optužbe nazvao monstruoznim

Prethodno svedočenje bilo je zakazano za 29. maj, ali je odloženo zbog toga što tužilaštvo nije na vreme odbrani obelodanilo sav dokazni materijal, na šta je bilo obavezno po pravilima suda.


Veće predsedavajućeg Alfonsa Orija ocenilo je, zakazujući iskaz prvog svedoka za 25. jun, da će odbrana imati dovoljno vremena da prouči dodatne materijale koje je dobila od tužilaštva.

Sedam svedočenja "uživo"

 

Tokom postupka optužba će u spis uvesti izjave 413 svedoka, od kojih će se samo 148 pojaviti u sudnici. Iskazi većine svedoka - koji su već svedočili na drugim suđenjima pred Tribunalom - biće uvedene u dokaze u pisanom obliku, a Mladićevi branioci će ih zatim unakrsno ispitivati. Samo sedam svedoka iskaze će dati "uživo". Prvu optužnicu protiv Mladića, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on na slobodi ostao do 26. maja prošle godine, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Pet dana kasnije izručen je Tribunalu.

Suđenje Mladiću počelo je 16. maja uvodnom rečju optužbe. Uoči početka, odbrana se žalila da od tužilaštva nije dobila sve dokaze i tražila je odlaganje dokaznog postupka za tri do šest meseci. Sudije su te zahteve odbijale, sve dok 14. maja tužioci nisu priznali da je došlo do greške u slanju dokaznog materijala Mladićevim braniocima.

Na kraju završne reči tužilaštva, 17. maja, sudija Ori odložio je početak dokaznog procesa optužbe do daljeg. Pošto je sagledalo obim materijala koje je tužilaštvo naknadno dostavilo odbrani, raspravno veće je danas odlučilo da prvog svedoka sasluša 25. juna.


Sudije su napomenule da će tim odbrane moći da nastavi sa pregledanjem i procenom dokaznog materijala i nakon što izvođenje dokaza počne. Optužnica generala Mladića u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Devet tačaka optužnice na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca. Optužnica protiv Mladića usredsređena je na progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i u još sedam opština u BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN. 

POVEZANE VESTI

Subota 26.05.2012. 16:28
Ђенерале нек је твојој мајци хвала! Стао си раме уз раме са српским бесмртним херојима и витезовима, који живе све док сунце греје! СРЕЋАН ЈЕ НАРОД КОЈИ ТЕ ИМА!
Subota 26.05.2012. 17:22
I posle genocida nad srbima u tadašnjij BiH 48-ME PO POPISU JE OPET BILO NAJVIŠE--SRBA.. http://hercegbosna.org/forum/topic7103.html hrvatski sajt. U BiH je 1948. živjelo ukupno 2 564 308 stanovnika. Dvije najznačajnije i najbrojnije nacionalne skupine su bili Srbi i Hrvati: Srbi 1 135 732 ili 44.29 % Hrvati 613 895 ili 23.94 % i ostali... Ako bismo računali i nastradale od ustaškog noža SRBI SU APSOLUTNA VEĆINA VEĆ VEKOVIMA U BIH. LAŽNA VATIKANSKA ISTORIJA ME NE ZANIMA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online