Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 26.05.2012.
13:13
Ž. Marković - Vesti A

Rodni listovi postaju trajni

Zakonski propisi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koji se tiču izdavanja rodnih listova konačno su istovetni, pa sada državljani BiH koji su rođeni na teritoriji oba entiteta taj dokument više neće morati da vade svakih šest meseci.


Neće više biti gužvi za vađenje dokumenata


Do početka maja takva mogućnost postojala je samo za one građane koji su rođeni na teritoriji RS, ali u međuvremenu je promenjen Zakon o matičnim knjigama Federacije BiH i on je stupio na snagu.

Prema tim izmenama, rodni list i ostali izdaci iz matičnih knjiga mogu se izvaditi samo jedanput i tako postaju trajni dokumenti.

Sporazum dva entiteta

 

Sledeći korak u ovom procesu jeste da se svim građanima omogući da svoje rodne listove vade u mestu prebivališta, odnosno da ne moraju više ići u grad u kojem su se rodili da bi dobili taj dokument. To bi trebalo da bude omogućeno nakon što RS i FBiH potpišu sporazum kojim će biti povezane baze podataka.

Vađenje rodnog lista svakih šest meseci stvaralo je ogromne i nepotrebne gužve, naročito u letnjim mesecima kada su naši zemljaci iz dijaspore na odmoru u BiH. U tim mesecima pojačano su se izdavali rodni listovi i zbog upisa na fakultete i srednje škole pa je to stvaralo dodatne gužve i probleme.

Osim toga, veliki broj građana RS koji danas živi i radi u tom entitetu rođeni su na teritoriji FBiH i, svaki put, kada bi im bio potreban rodni list za različite namene, morali su da idu u mesto rođenja i vade novi jer im je stari važio samo šest meseci.


- Tek smo na početku sprovođenja zakona. Moramo da se pripremimo da nabavimo nove obrasce i matične knjige. Dokumenta će se izdavati na posebnim obrascima koji će biti zaštićeni i imati posebnu formu. Rodni listovi biće trajni, a svi ostali dodatni podaci koji budu potrebni u neke druge svrhe ići će preko potvrde ili odluke u zavisnosti od toga koja institucija taj dokument traži - kažu u federalnoj vladi.


Većina građana još uvek nisu upoznati sa ovom odlukom, ali oni koji znaju za taj problem pozdravljaju izmene zakonskih rešenja.


- To je dobra stvar, jer sam proteklih nekoliko godina morao više puta da idem u Federaciju BiH samo da bih izvadio rodni list koji sam već ranije vadio i napravio nekoliko kopija. Nijedna institucija ne priznaje kopije i traži originale, pa sam vadio novi rodni list i kad sam podnosio zahtev za pasoš i kad sam se upisivao na fakultet i za još nekoliko stvari što je izazivalo dodatne troškove - kaže Dragan Ristić koji studira u Banjaluci, a rođen je u Gradačcu u FBiH.


Dakle, mnogi naši zemljaci koji ovog leta treba da u BiH izvade rodni list sada mogu da budu sigurni da će dokument koji izvade biti trajan, nevezano od entiteta u kojem su se rodili, što bi trebalo da bude jedna glavobolja manje u eventualnim obavezama koje ih očekuju.

POVEZANE VESTI

Subota 26.05.2012. 14:14
U RS su rodni listovi odavno trajni dokument,a od juce i u federaciji.RS i FBIH su dva svijeta sto se tice administracije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online