Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.05.2012.
15:44
Beta A

Mađar pobija iskaz krunskog svedoka protiv Sanadera

Direktor firme "Hangarian oil prodakts" (Hungarian Oil Products) Imre Fazakas izjavio je u četvrtak u nastavku suđenja bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu da je pet miliona evra uplaćenih na račun krunskog svedoka Roberta Ježića bilo namenjeno Ježiću, a ne Sanaderu kao mito. Time je svedok, kako se i očekivalo, pobio iskaz krunskog svedoka protiv Sanadera u slučaju Ina-MOL.

Nije poznato da li ovaj gest rukom Iva Sanadera ima veze sa pomenutih 5 miliona evra, ili on samo pozdravlja fotoreportere...
 

Ježić je, naime, svedočio da je preko njegovog švajcarskog računa mađarska naftna kompanija MOL uplatila pet od ukupno deset miliona evra mita za bivšeg premijera. On je rekao da je polovina dogovorenog mita za Sanadera na račun njegove švajcarske firme "Ksenoplast" (Xenoplast) došla preko MOL-ovog pouzdanika Fazekasa.


Sanaderu se sudi za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.


U istom postupku mu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hipo bankedok je bio zamenik ministar spoljnih poslova sredinom 1990-tih.


Rusi uplatili 5 miliona

Svedok odbrane Imre Fazakas rekao je, međutim, da su pet miliona evra na Ježićev račun uplatili Rusi za skladište plina na Krku koji je kompanija "Rusnjeft" želela da izgradi na zemljištu Ježićeve tadašnje firme "Dioki".


Fazakas je rekao da je krajnji cilj bila realizacija projekta Družbe Adria, a da je Ježić odabran jer je imao zemljište u blizini Omišlja na Krku, ali i političke veze.


On je objasnio da mu je postalo jasno da od posla neće biti ništa kada je Ježić uhapšen, te da je tražen raskid ugovora, ali i povratak novca. Odgovoreno im je, međutim, da firma "Ksenoplast" više ne postoji i da je pripojena švajcarskoj firmi "Dioki AG", rekao je svedok.


U petak bi trebalo da svedoči i vlasnik "Rusnjefta" Mihail Guceriev kojeg je za svedoka pozvala Sanaderova odbrana, jer je on navodno u istrazi mađarskim tužiocima ispričao da pet miliona evra na računu Roberta Ježića nije bilo namenjeno bivšem premijeru već Ježiću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online