Četvrtak 17.05.2012.
15:44
Beta

Mađar pobija iskaz krunskog svedoka protiv Sanadera

Nije poznato da li ovaj gest rukom Iva Sanadera ima veze sa pomenutih 5 miliona evra, ili on samo pozdravlja fotoreportere...
 

Ježić je, naime, svedočio da je preko njegovog švajcarskog računa mađarska naftna kompanija MOL uplatila pet od ukupno deset miliona evra mita za bivšeg premijera. On je rekao da je polovina dogovorenog mita za Sanadera na račun njegove švajcarske firme "Ksenoplast" (Xenoplast) došla preko MOL-ovog pouzdanika Fazekasa.


Sanaderu se sudi za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.


U istom postupku mu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hipo bankedok je bio zamenik ministar spoljnih poslova sredinom 1990-tih.


Rusi uplatili 5 miliona

Svedok odbrane Imre Fazakas rekao je, međutim, da su pet miliona evra na Ježićev račun uplatili Rusi za skladište plina na Krku koji je kompanija "Rusnjeft" želela da izgradi na zemljištu Ježićeve tadašnje firme "Dioki".


Fazakas je rekao da je krajnji cilj bila realizacija projekta Družbe Adria, a da je Ježić odabran jer je imao zemljište u blizini Omišlja na Krku, ali i političke veze.


On je objasnio da mu je postalo jasno da od posla neće biti ništa kada je Ježić uhapšen, te da je tražen raskid ugovora, ali i povratak novca. Odgovoreno im je, međutim, da firma "Ksenoplast" više ne postoji i da je pripojena švajcarskoj firmi "Dioki AG", rekao je svedok.


U petak bi trebalo da svedoči i vlasnik "Rusnjefta" Mihail Guceriev kojeg je za svedoka pozvala Sanaderova odbrana, jer je on navodno u istrazi mađarskim tužiocima ispričao da pet miliona evra na računu Roberta Ježića nije bilo namenjeno bivšem premijeru već Ježiću.

2024 © - Vesti online