Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 30.04.2012.
16:21
Beta A

"Bljesak kamen temeljac Domovinskog rata"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas povodom 17. godišnjice vojne operacije "Bljesak" da je ta akcija koja je počela 1. maja 1995. bila uvod u konačno oslobađanje hrvatske države.

Za dva dana zauzeta zapadna Slavonija

"Žrtve - 42 poginula i 162 ranjena učesnika operacije najbolje govore o opsežnosti i ozbiljnosti operacije i akcije koja je svojim opsegom i značajem jedan od kamena temeljaca odbrambenog i pravednog Domovinskog rata", rekao je Josipović koji je primio delegaciju učesnika "Bljeska".

On je ukazao da ono što je u vojnom i istorijskom smislu bila akcija "Bljesak" u mirnodopskim okolnostima predstavlja "rešavanje privredne krize koja ozbiljno preti nacionalnoj ekonomiji".

"Hrvatska je pred vratima Evropske unije, to je veliko dostignuće i kroz pregovore je postala boljom zemljom i društvom, ali privredne probleme nismo još rešili, ne samo zbog opšte krize, već i zbog vlastitih slabosti", naglasio je Josipović.

Josipović je izrazio uvrenje da Hrvatska ima snage i samopouzdanja i onu uverenost u pobedu kakvu je, kako je rekao, imala u ratu i da će i iz ovih problema uspešno izaći.

General pukovnik Marijan Mareković, koji je u ime Glavnog štaba HV komandovao "Bljeskom", rekao je da je vojska u toj akciji pokazala da je dorasla i najvećim bitkama.

Sutra se navršava 17. godina od ofanzive hrvatskih snaga na područje zapadne Slavonije koje su do tada držale snage samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK).

Tokom dvodnevne akcije koja je počela 1. maja 1995. hrvatske snage su preuzele kontrolu nad zapadnom Slavonijom i uspostavile kontrolu nad deonicom autoputa Zagreb-Beograd do Lipovca i žlezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) iz 2003, u akciji "Bljesak" pripadnici hrvatske vojske ubili su ukupno 83 srpska civila. Oko 30.000 Srba napustilo je to područje.

Uoči 17. godišnjice akcije Inicijativa mladih za ljudska prava i Srpski demokratski forum podneli su državnom tužilaštvu Hrvatske krivičnu prijavu protiv pripadnika hrvatskih snaga zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima posle akcije "Bljesak".

U prijavi su naveli da je oko 500 ratnih zarobljenika posle akcije "Bljesak" odvedeno u Varaždin gde su bili maltretirani, mučeni i premlaćivani, a prijave su, kako su saopštili, podneli protiv osoba koje su kao zapovednici specijalnih jednica MUP-a, vojne policije i Hrvatske vojske naredili ili znali da njihovi podređeni muče ratne zarobljenike.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.04.2012. 16:30
Агресија на Републику Српску Крајину.
Ponedeljak 30.04.2012. 16:45
Vlada R.S.K. u izbeglištvu mora napraviti SPISAK SVIH ZLOČINACA KOJI SU SRBE ZAPADNE SLAVONIJE UBIJALI,MUČILI,PROTERALI SA SVOJIH OGNJIŠTA GDE VEKOVIMA ŽIVE.. A i nadoknada štete mora doći kad-tad.
Ponedeljak 30.04.2012. 17:05
Барво Крвати, доследни сте сами себи: НДХ сте утемељили на геноциду над Србима кроз Јасеновац и друге ваше мануфактуре смрти, а ову садашњу државу Вам темељите на геноцидном Бљеску и Олуји, опет над Србима. Да нас Срба нема, морали би ви да нас измислите јер не би имали кога да мрзите и тиме некако кажете да постојите.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online