Ponedeljak 30.04.2012.
16:21
Beta

"Bljesak kamen temeljac Domovinskog rata"

Za dva dana zauzeta zapadna Slavonija

"Žrtve - 42 poginula i 162 ranjena učesnika operacije najbolje govore o opsežnosti i ozbiljnosti operacije i akcije koja je svojim opsegom i značajem jedan od kamena temeljaca odbrambenog i pravednog Domovinskog rata", rekao je Josipović koji je primio delegaciju učesnika "Bljeska".

On je ukazao da ono što je u vojnom i istorijskom smislu bila akcija "Bljesak" u mirnodopskim okolnostima predstavlja "rešavanje privredne krize koja ozbiljno preti nacionalnoj ekonomiji".

"Hrvatska je pred vratima Evropske unije, to je veliko dostignuće i kroz pregovore je postala boljom zemljom i društvom, ali privredne probleme nismo još rešili, ne samo zbog opšte krize, već i zbog vlastitih slabosti", naglasio je Josipović.

Josipović je izrazio uvrenje da Hrvatska ima snage i samopouzdanja i onu uverenost u pobedu kakvu je, kako je rekao, imala u ratu i da će i iz ovih problema uspešno izaći.

General pukovnik Marijan Mareković, koji je u ime Glavnog štaba HV komandovao "Bljeskom", rekao je da je vojska u toj akciji pokazala da je dorasla i najvećim bitkama.

Sutra se navršava 17. godina od ofanzive hrvatskih snaga na područje zapadne Slavonije koje su do tada držale snage samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK).

Tokom dvodnevne akcije koja je počela 1. maja 1995. hrvatske snage su preuzele kontrolu nad zapadnom Slavonijom i uspostavile kontrolu nad deonicom autoputa Zagreb-Beograd do Lipovca i žlezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) iz 2003, u akciji "Bljesak" pripadnici hrvatske vojske ubili su ukupno 83 srpska civila. Oko 30.000 Srba napustilo je to područje.

Uoči 17. godišnjice akcije Inicijativa mladih za ljudska prava i Srpski demokratski forum podneli su državnom tužilaštvu Hrvatske krivičnu prijavu protiv pripadnika hrvatskih snaga zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima posle akcije "Bljesak".

U prijavi su naveli da je oko 500 ratnih zarobljenika posle akcije "Bljesak" odvedeno u Varaždin gde su bili maltretirani, mučeni i premlaćivani, a prijave su, kako su saopštili, podneli protiv osoba koje su kao zapovednici specijalnih jednica MUP-a, vojne policije i Hrvatske vojske naredili ili znali da njihovi podređeni muče ratne zarobljenike.

2024 © - Vesti online