Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.04.2012.
16:42
Srna A

"Karadžić nije mogao da naredi streljanja"

Zaštićeni svedok tužilaštva KDZ-320 izjavio je danas pred Haškim tribunalom da nikada nije verovao da bi optuženi bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić mogao da naredi streljanje zarobljenika.

 "Karadžić nije mogao da naredi streljanja"

U unakrsnom ispitivanju Karadžić je najpre konstatovao da su se on i svedok "videli na više od 20 sastanaka i susreta". Karadžić je potom upitao: "Znajući mene, da li bih ja odobrio, a kamoli naredio streljanje zarobljenika?", na šta je svedok odgovorio da ni u jednom trenutku nije verovao da bi Karadžić to mogao da uradi.

Svedok je potvrdio da se sa bivšim predsednikom sastajao i nakon srebreničkih događaja.

On je rekao da je na velikom mitingu u sportskoj hali u Zvorniku bio u obezbeđenju skupa na kome su govorili Karadžić i Adil Zulfikarpašić. Naveo je da je skup smatran "istorijskim, a narod bio oduševljen, jer se našao zajednički jezik sa muslimanima".

Za svedoka, kome su kao mere zaštite dati pseudonim i zaštita lika, navedeno je da je svedočio na nekoliko suđenja u Hagu, a u dokaze je u Karadžićevom predmetu uveden njegov iskaz sa suđenja u predmetu "Popović i drugi", u kome se po optužnici za zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. sudilo sedmorici oficira policije i Vojske Republike Srpske.

Prema sažetku izjave, svedok je sredinom jula 1995. bio u sedištu Zvorničke brigade, gde se tada nalazio načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske za bezbednost pukovnik Ljubiša Beara.

Beara je u tribunalu prvostepenom presudom proglašen krivim za genocid i osuđen na doživotni zatvor.

Prethodno je okončano svedočenje Branka Đerića, koji je bio prvi predsednik Vlade Republike Srpske, od marta do kraja 1992. godine. Đerić je ostavku podneo u oktobru 1992. jer je smatrao da Vlada ne funkcioniše, a na dužnosti je ostao do decembra.

Tužilaštvo je pred kraj današnjeg zasedanja izvelo svedoka eksperta za demografiju Evu Tabo. Ona je u tribunalu svedočila u 17 predmeta, uključujući suđenja Slobodanu Miloševiću, Vojislavu Šešelju i generalima Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću.

Za tužilaštvo Haškog tribunala Tabo je radila od 2000. do 2011. godine, a sada radi na holandskom Institutu za istraživanja u Vaheningenu.

Tokom ispitivanja Karadžiću će pomagati ekspert odbrane za demografiju Stevo Pašalić. Glavni pretres se nastavlja sutra.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.04.2012. 05:18
Zamislite da mi sudimo nekome iz NATO drzava za nesto sto je taj neko uradio ili nije uradio u NATO drzavama? To je ponizavajuci odnos prema nekoj suverenoj drzavi. Ali ima i ona istina "nemogu oni nikad nas tako puno poniziti koliko se mi mozemo sageti odnosno klanjati". Da bar neupotrebljavaju rijeci kao demokratija, ljudska prava, sloboda itd. Nego mi ovako izgleda taj HASKI sud ili bolje reci nesud kao ober kurva koja propovjeda celibat.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online