Sreda 25.04.2012.
16:42
Srna

"Karadžić nije mogao da naredi streljanja"

 "Karadžić nije mogao da naredi streljanja"

U unakrsnom ispitivanju Karadžić je najpre konstatovao da su se on i svedok "videli na više od 20 sastanaka i susreta". Karadžić je potom upitao: "Znajući mene, da li bih ja odobrio, a kamoli naredio streljanje zarobljenika?", na šta je svedok odgovorio da ni u jednom trenutku nije verovao da bi Karadžić to mogao da uradi.

Svedok je potvrdio da se sa bivšim predsednikom sastajao i nakon srebreničkih događaja.

On je rekao da je na velikom mitingu u sportskoj hali u Zvorniku bio u obezbeđenju skupa na kome su govorili Karadžić i Adil Zulfikarpašić. Naveo je da je skup smatran "istorijskim, a narod bio oduševljen, jer se našao zajednički jezik sa muslimanima".

Za svedoka, kome su kao mere zaštite dati pseudonim i zaštita lika, navedeno je da je svedočio na nekoliko suđenja u Hagu, a u dokaze je u Karadžićevom predmetu uveden njegov iskaz sa suđenja u predmetu "Popović i drugi", u kome se po optužnici za zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. sudilo sedmorici oficira policije i Vojske Republike Srpske.

Prema sažetku izjave, svedok je sredinom jula 1995. bio u sedištu Zvorničke brigade, gde se tada nalazio načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske za bezbednost pukovnik Ljubiša Beara.

Beara je u tribunalu prvostepenom presudom proglašen krivim za genocid i osuđen na doživotni zatvor.

Prethodno je okončano svedočenje Branka Đerića, koji je bio prvi predsednik Vlade Republike Srpske, od marta do kraja 1992. godine. Đerić je ostavku podneo u oktobru 1992. jer je smatrao da Vlada ne funkcioniše, a na dužnosti je ostao do decembra.

Tužilaštvo je pred kraj današnjeg zasedanja izvelo svedoka eksperta za demografiju Evu Tabo. Ona je u tribunalu svedočila u 17 predmeta, uključujući suđenja Slobodanu Miloševiću, Vojislavu Šešelju i generalima Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću.

Za tužilaštvo Haškog tribunala Tabo je radila od 2000. do 2011. godine, a sada radi na holandskom Institutu za istraživanja u Vaheningenu.

Tokom ispitivanja Karadžiću će pomagati ekspert odbrane za demografiju Stevo Pašalić. Glavni pretres se nastavlja sutra.

2024 © - Vesti online