Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 22.04.2012.
18:11
Beta A

"U hrvatskim udžbenicima nema istine o Jasenovcu"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas na komemoraciji u Jasenovcu povodom 67. godišnjice proboja tog koncentracionog logora da se ne smeju zaboraviti ni negirati zločini počinjeni u njemu.

Ivo Josipović i Zoran Milanović na komemoraciji u Jasenovcu

"Zaborav i negiranje su najveće opasnosti za demokratiju, slobodu i ljudskost, i zato ne smemo dopustiti da se zaboravi ono što je bilo u Jasenovcu", rekao je Josipović na komemoraciji u Spomen području Jasenovac, kojoj je prisustvovao ceo državni vrh Hrvatske.


Josipović je upozorio da u školskim udžbenicima u Hrvatskoj nije napisana puna istina o Drugom svetskom ratu. Prema njegovim rečima, iz tragičnih događaja kao što je Jasenovac često ništa nije naučeno, pa se iznova javljaju pokreti, koji bi opet pogazili ljudskost, slobodu i demokratiju.


Predsednik Hrvatske je, međutim, dodao da u Hrvatskoj ima "dovoljno pameti i razuma" i da nikad više neće proći fašističke, nacističke i ustaške ideje.


Premijer Hrvatske Zoran Milanović upozorio je da se u Jasenovcu zločin nije događao na mah, kao trenutna mržnja, već da je to bio dugotrajan proces, i da se ubijalo planski. On je dodao da treba otvoreno reći da su u Jasenovcu najviše stradali Srbi, a zatim i Jevreji, Romi i Hrvati antifašisti.


"Jedina zastava pod koju treba da stanemo je ona demokratske, slobodne i pravedne Hrvatske, otvorenog društva, zajednice svih onih koji u njoj žele da žive", poručio je Milanović.


Predsednik Sabora Boris Šprem poručio je da niko ne može da osporava žrtve jasenovačkog logora smrti, o čemu najbolje govore podaci o više od 80.000 ubijenih, među kojima oko 20.000 dece.


Na dan proboja Jasenovca 22. aprila 1945. u logoru su bila 1.073 logoraša od kojih je 600 krenulo u proboj, a slobodu je ugledao samo 91 logoraš. Ostali koji su ostali u logoru su ubijeni i spaljeni zajedno s logorskim objektima.


Istog dana počeo je i proboj zatvorenika dela logora u mestu Jasenovac, Kožare, gde je od 167 zatvorenika njih 11 preživelo proboj. U tom logoru su od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. ljudi ubijani zbog svoje verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. U njegovom sastavu su bili logori u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški.


Prema najnovijim podacima Spomen područja Jasenovac do sada su prikupljena imena i podaci za oko 82.000 žrtava. Oko ukupnog broja žrtava u logoru Jasenovac i dalje se vode polemike, pa broj ubijenih varira od nekoliko desetina hiljada do čak milion žrtava.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.04.2012. 18:22
Ustaškoj hipokriziji i demagogiji nema granica!Kakvo vam je danas društvo u toj vašoj povampirenoj ndh, zemlji u kojoj nema mesta koje nije natopljeno srpskom krvlju?Multietničko pretpostavljam?Ova degenerativna vrsta ubica i krvopija nema stida ni pred kim. Da su kažnjeni za armagedonske zločine u II svetska rata ne bi se ovako ponašali. Ne čudi što vam je državna valuta kuna, ko ne zna kuna je jedina životinja na planeti koja ubija iz strasti, ne zato što je gladna poklaće sve što zatekne zbog prizora krvi koja teče, Tako ste i vi iz strasti ubijali sve što je srpsko! Sve dok ovo sunce greje ostaćete upamćeni kao ubice najgore vrste, povampireni izvitopereni ustaški šljam!
Ponedeljak 23.04.2012. 12:25
Kada ce Srbija da tuzi Hrvacku za pocinjeni genocid nad srpskim civilnim stanovnistvom 41-45! Sta je Srebrenica u usporedbi genocida u Jasenovcu?
Nedelja 22.04.2012. 18:51
можда ће дјеловати окрутно, али када би био тачан податак о 80 000 жртава јасеновца, ја бих сада био ``срећан``. Јер они врло добро знају да је број настрадалих десет до дванаест пута већи. Усташки монструми су побили (блага ријеч) читаве породице, фамилије...смртно су ранили Републику Српску Крајину, у задњем дијелу геноцида`90.-`95. су ју и убили.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online