Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 16.04.2012.
16:35
Dnevni avaz A

Prefiks "bosanski" uskoro nestaje iz imena svih gradova u RS?

Dvojni nazivi većine opština i gradova u Bosni i Hercegovini uskoro će postati prošlost. Unutar BiH ne postoji politička saglasnost trebaju li neke od njih nositi predratne ili nove nazive.

Međutim, odluke Ustavnog suda BiH su nesporne i moraju se provoditi, pa će se tako uprkos višegodišnjem protivljenju bošnjačkih i hrvatskih političkih predstavnika, opštine u RS-u, koje su do rata nosile odrednicu “bosanski”, ubuduće morati nazivati novim imenima u kojima je spomenuta odrednica izbrisana ili zamenjena drugom.

"Bosanski brod" biće (samo) "Brod"

Novo ime

Prošlogodišnja odluka Ustavnog suda BiH je vezana uz neustavnost odredbi Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH. Odgovarajući na zahtev 76 zastupnika Narodne skupštine RS-a, Ustavni sud BiH je doneo odluku kojom nalaže državnom Parlamentu da u roku od pola godine u spomenuti zakon ugradi samo one nazive opština koji su važeći u RS-u.

Tako će iz ovog zakona biti izbrisani nazivi “Bosanski Brod”, “Bosanski Šamac”, “Bosanski Novi”, “Bosanska Dubica”, “Bosanska Gradiška”, a umesto njih navešće se novi “Brod”, “Šamac”, “Novi Grad”, “Kozarska Dubica” i “Gradiška”. Iz zakona o jedinstvenom matičnom broju, a kasnije sigurno i iz drugih propisa, brisaće se i naziv “Skender Vakuf”, jer se ta opština po aktualnim propisima u RS-u sada zove “Kneževo”.

Osim ovih, uklanjaju se i dvojna imena opština koje su nastale entitetskom podelom predratnih opština. U praksi su do sada primenjivani dvojni nazivi, odnosno imena predratnih opština iz kojih su nastale nove opštine i sadašnja imena. Takav je slučaj, između ostalih, s opštinama Odžak/Vukosavlje, Gračanica/Petrovo, Bosanska Krupa/Krupa na Uni, Ključ/Ribnik, Jajce/Jezero, Stolac/Berkovići, Kalesija/Osmaci...

Prozor i Rama

Takođe, predloženim izmenama Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH iz ovog propisa brišu se neustavni nazivi opština s “prefiksom srpski”. Oni su u praksi odavno zamenjeni drugim nazivima, odnosno odrednicama.

Međutim, Zakon o jedinstvenom matičnom broju BiH nije jedini propis u kojem su navedeni dvojni nazivi opština. “Prefiks bosanski” će vremenom očigledno potpuno nestati iz upotrebe naziva opština u RS-u. Šta će biti s dvojnim nazivima opština u Federaciji koji se godinama primenjuju, za sada niko ne želi da nagađa, budući da ne postoji odluka Ustavnog suda ili bilo koji drugi propis koji bi bilo koji od tih naziva dovodio u pitanje. Tako će i ubuduće jedan te isti grad Bošnjaci nazivati Prozorom, a Hrvati Ramom. Slično je i s Gornjim Vakufom, odnosno Uskopljem.

Nove podele u BiH?

Predlog izmena Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH o kojima će se raspravljati u državnom Parlamentu obuhvataju i novu organizaciju registracijskih područja za matične brojeve. Po novom predlogu, područja su usklađena s teritorijalnom podelom BiH, što znači da bi unutar jednog registracijskog područja bile samo opštine iz jednog entiteta, a ne iz oba, kao što je sada slučaj. Ovakvo rešenje će mnogi zastupnici sasvim sigurno protumačiti kao novo jačanje entitetske podele BiH.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.04.2012. 17:45
Срце ми пуно кад угледам таблу на којо пише:"ДОБРОДОШЛИ У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ:"
Ponedeljak 16.04.2012. 16:59
Niko u RS ne koristi prefiks bosanski vec godinama,a on je bio na snazi od 1918-1991 ,kada je bila jedna velika drzava.Sada kad nema te drzave nema ni Bosne ni prefiksa.Ostale su samo RS i FBIH,a i ovo drugo je pod velikim upitnikom.
Ponedeljak 16.04.2012. 19:20
Ja sam iz Broda u Republici Srpskoj, i Srbin sam, ali stvarno nemam nista protiv da mi se grad zove Bosanski Brod, mada mi ni samo Brod ne smeta, ili kao sto je prije bio Srpski Brod. Ima puno bitnijih stvari u zivotu od toga kako ce mi se grad zvati. On je za sada "Brod koji tone", zahvaljujuci nasem nacelniku koji radi samo za svoju korist. Zalosno, ali je tako. Cetiri godine mandata nije nista bitno uradio za ovaj grad, a usudjuje se da trazi jos jedan mandat na izborima. Sramota!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online