Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 16.04.2012.
12:21 >> 14:55h
Beta A

Sanader u najvećoj korupcijskoj aferi: Nisam kriv!

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), kao pravna osoba, izjasnili su se danas na sudu u Zagrebu da se ne smatraju krivim za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i institucija preko privatne marketinške agencije Fimi-media, po kojoj je afera i dobila ime.

Suđenje se odvija pred većem sudije Ivane Čalić koja je, između ostalog, osudila ubice novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića

"Optužnica je kontruisana i ne smatram se krivim ni po jednoj od tačaka optužnici", rekao je prvooptuženi Sanader posle čitanja optužnice i dodao da će to dokazati tokom sudskog postupka.

Čitanje optužnice i izjašnjavanje optuženih uživo su prenosile hrvatske nacionalne televizije, a reč je o jednoj od najopsežnijih optužnica u istoriji Hrvatske napisanoj na oko 500 stranica.

 

Odbrana je predložila oko 200 svedoka, a tužilaštvo oko 350, ali
će se o tome odlučiti tokom postupka. Očekuje se da će tokom suđenja biti ispitana i aktelna šefica HDZ-a i bivša premijerka, koja je nasledila Ivu Sanadera, Jadranka Kosor, ali i brojni političari, preduzetnici i ekstradanjaci koji su navodno dobijali novac iz crnog fonda HDZ-a.

Osim Sanadera i HDZ-a, kojeg zastupa advokat Damir Sesvečan, krivicu je na početku suđenja odbacio i bivši portaporl HDZ-a i vlade Ratko Maček.

Kao što su to već učinili na pripremnom ročištu, krivicu su priznali bivši funkcioneri HDZ-a, rizničar Mladen Barišić, nekada bliski Sanaderov saradnik, i blagajnica Branka Pavošević, kao i vlasnica "Fimi-media" Nevenka Jurak, te njena privatna firma, kao pravna osoba.

Oni se, međutim, nisu nagodili s tužilaštvom kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe "izvlačio" novac. Lončar-Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na šest meseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna.

Čitanjem optužnice na Županijskom sudu u Zagrebu jutros je počelo suđenje u jednoj od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, a na optuženičkoj klupi prvi put se našla jedna stranka i to ona koja je donedavno bila na vlasti, a sada najveća opoziciona.

Sanader i ostali optuženi terete se da su iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko privatne marketinške agencije Fimi-media. Oko 4 miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.04.2012. 13:29
Ja nem ništa s tem .............. Tako će i ovi kod nas da laprdaju kad im se počne suditi za njihova "dobra" dela dok su vladali3
Ponedeljak 16.04.2012. 15:16
Kod nas će suđenje biti na Marakani...oko 20 hiljada optuženih..ostalo publika--sa jajima.paradajzom...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online