Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 14.04.2012.
11:22
Kurir rs A

Makedonija na korak od građanskog rata!?

Četiri Makedonca starosti od 18 do 20 godina i pecaroš od 45 godina ubijeni su u noći između četvrtka i petka na Železarskom jezeru nedaleko od Skoplja, glavnog grada Makedonije. Iako nije utvrđeno ko je izveo petostruko ubistvo, meštani skopskog naselja Radišani, odakle je većina žrtava, blokirali su auto-put kod Skoplja i okolne puteve i kamenovali albanske kuće, ubeđeni da su zločin počinili Albanci. Tri vozila i jedan gradski autobus oštećeni su danas u protestima u skopskom naselju Radišani.

Ubistvo četiri makedonska mladića i sredovečnog pecaroša izazvalo nove žestoke međuetničke sukobe između Makedonaca i Albanaca

Policija je zbog nereda izvela specijalce na ulice, a na puteve su postavljena borbena vozila.

Meštani u strahu


Meštani Radišana strahuju za svoj život i traže da policija hitno nađe počinioce masakra.

- Ubijena su deca mojih komšija. Bili su fini momci. Spremali su se da idu na maturu ove godine. To su mogla da budu i moja deca. Sada ne smem da ih puštam iz kuće - izjavila je jedna od meštanki.

Prema navodima dnevnika Večer, ubijeni su mladići Filip Slavkovski, Aleksandar Nekevski, Kiro Tripkovski i Cvetančo Ackovski iz Radišana, a peta žrtva Borče Stevkovski je iz sela Creševo. Veruje se da su mladići bili na pecanju kad su usmrćeni, a tela je pronašao otac jedne od žrtava.

Nezvanične policijske informacije govore da su prvo ubijeni mladići, a potom i sredovečni pecaroš, koji se zatekao na mestu svirepog zločina. Brat 45-godišnjeg čoveka izjavio je za televiziju Kanal 5 da mu je nezvanično rečeno da su mladići poznavali ubice i da je njegov brat likvidiran jer je bio svedok masakra. Stanovnici okolnih sela izjavili su da su u četvrtak oko 19 sati čuli pucnjavu i da je ispaljeno čak osam hitaca.

Pojedini makedonski mediji prenose da su mladići bili postrojeni pre nego što je na njih pucano iz vatrenog oružja, kao i da se četiri od pet tela nalaze jedno pored drugog, što ukazuje na likvidaciju. Telo starijeg čoveka pronađeno je stotinak metara dalje. Svim ubijenima je pucano u gornji deo tela.

Neki internet portali objavili su više spekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osveta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik jer je bio napadnut dok je kući vodio svoju maloletnu ćerku.

Učestali sukobi u 2012.

 

- mart - Albanci bejzbol palicama pretukli šest Makedonaca u Skoplju, Tetovu i Prilepu
- mart - Dvojicu mladića albanske nacionalnosti ubio policijski službenik u Gostivaru, nakon što je napadnut dok je vodio kući svoju maloletnu ćerku
- mart - Desetak mladih Albanaca u Skoplju pretuklo čoveka od 66 godina
- februar i mart - Serija napada u autobusima u Skoplju, u kojima je povređeno desetak ljudi
- januar - Albanci zapalili pravoslavnu crkvu kod Struge

Privedeno 50 osoba

Ministarka policije Gordana Jankulovski apelovala je na građane da ostanu mirni.

- Činimo sve da razjasnimo okolnosti pod kojima je pet osoba, najverovatnije bez ikakvog razloga, izgubilo život - rekla je Jankulovski i dodala da je na razgovor u MUP pozvano 50 osoba u vezi s tim ubistvom.

POVEZANE VESTI

Subota 14.04.2012. 12:24
Uvek će mi bliži biti makedonci od šiptara tu nema nikakve sumnje! Oni sada prolaze kroz ono što nas srbe prati već jako dugo godina..maltretiranja,ubistva,proterivanja od strane šiptara gde god su u većini... ALI..DUGOROČNO GLEDANO..INTERES SRBIJE JE DA I MAKEDONIJA I CRNA GORA POVUKU PRIZNANJE KOSOVA! To će se i desiti čim makedonci shvate da su napravili ogromnu grešku,jer sada su oni na redu u planovima šiptara... POVLAČENJEM PRIZNANJA BI SAMO ALBANIJA BILA TA KOJA IH JE PRIZNALA OD SVIH OKOLO ZEMALJA.. Zato očekujem od bratskog naroda Makedonije da pritisne vlast na taj korak.
Subota 14.04.2012. 15:33
U Makedoniji političari pozivaju na smirenost, ne znam dal su normalni?Ovo zahteva žestok odgovor, zamislite te mladiće postorjili i streljali, u blizini glavnog grada???Pa šta je to?Neka mi neko objasni!USA podržava stvaranje velike albanije, samo šiptari kao posebna "orka" vrsta imaju previše neprijatelja, to neka ne zaborave.Oko za oko zub za zub, vratiti šiptare tamo odakle su došli i zatvoriti granicu prema albaniji, to je jedini način!
Subota 14.04.2012. 23:45
Јужна Србија... штета.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online