Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 07.04.2012.
12:12
M. Petrović - Vesti A

Trpeli smo teror, ali nećemo više

Starešina manastira Krka Iguman German našao se nedavno u centru medijskog skandala, kada ga je novinar zagrebačkog "Jutarnjeg lista" Željko Huljev optužio za pretnje smrću, opisujući svoj susret sa arhimandritom kao horor u kojem je jedva spasao glavu.

Iguman German

Bio je to medijski okidač koji je na noge digao i "braniteljske udruge" i policiju. German i bogoslovi manastira Krka u nekim hrvatskim medijima označeni su kao "družina sklona neobuzdanim pijankama u kojima pokazuju svoje pravo četničko lice".


U intervjuu za "Vesti" iguman German objašnjava šta je istina u toj priči a šta je njena pozadina.


Optuženi ste za verbalni napad i pretnje smrću, u hrvatskim medijima ta je priča dobila veliki publicitet, kako ste je vi doživeli?
- Novinar Željko Huljev je osoba koja je svakim svojim tekstom u "Jutarnjem listu" ili "Slobodnoj Dalmaciji" ružila Srbe na najgori mogući način. Njegovi tekstovi izazivaju strah kod Srba jer on poziva na linč i pojedinaca i institucija kao što su manastir Krka ili Eparhija dalmatinska. Mi znamo da čovek njegovog kalibra nema potrebne pameti da rasudi u kom vremenu živi i da je rat završio pre petnaest godina. Mi također znamo i to da je u Hrvatskoj do skoro bilo poželjno mrziti Srbe, ali želimo naivno verovati da je to vreme iza nas.


Živi li onda Huljev u prošlom vremenu?
- Njegove škrabotine, osim te mržnje, nemaju ništa što bi ih preporučilo za iole ozbiljne medije. Zato nismo hteli imati nikakav kontakt sa takvom osobom. Ali on se osmelio da bez dogovora i najave drsko i bezobrazno nas postroji u 20 časova, u našem manastiru. On je "dragovoljac" a mi obični, bedni Srbi i nemamo prava da

Pitajte Zagreb i Beograd


- Punih deset godina, od 2000. povratku Srba u Hrvatsku ne može se ni govoriti. Zašto je to tako treba upitati vlasti u Hrvatskoj i u Srbiji. Pravoslavna crkva se trudi da okuplja ovo malo naroda, da ga hrabri i sačuva u veri praotaca, iako ni Crkvi nije lako jer u ovakvim uslovima u kojima delujemo i mi pokušavamo da opstanemo i obnovimo sve ono što je u poslednjem ratu porušeno, opljačkano i zapaljeno, kaže iguman German.

odbijemo razgovor sa njim. Kada smo mu objasnili da je nepoželjan, taj "junak" svojim polupismenim tekstovima pokuša da hrvatsku javnost uveri da je on ugrožen i da je njemu, "branitelju", neko pretio, a on nevinašce slučajno se našao u dvorištu manastira, među monstrumima koji jedu žive ljude.


Je li ta priča "držala vodu"?
- I sam se pitam da li je Huljev u ovom slučaju žrtva ili nasilnik i hulja, ali hrvatskim medijima to i nije bitno. Bitno je da je on branitelj. Pred tim "argumentom" moraju ustuknuti i činjenice i pravda. Pogotovo ako se takvim "tričarijama" brane Srbi.


Pravoslavne crkve i manastiri, kao i sveštenici i monasi bili su česta meta nacionalista, događaju li se i danas takvi napadi?
- Bilo bi dobro kada bi imali vremena, pa da se zajedno prošetamo bilo kojim dalmatinskim gradom. Da se sami uverite kako se na ovim prostorima mrzi brada, mantija, kamilavka i kako pravoslavni sveštenici i monasi žive već sedamnaest godina. U Hrvatskoj su mnogi demokratiju shvatili kao pravo da tuku i pljuju slabijeg, drugačijeg, kao pravo da svoju neobuzdanu mržnju manifestuju na način čopora, čiju agresivnost doziraju mediji.


Radi li se tu o pojedincima van kontrole ili u tom ima sistema?
- Prečesto smo meta svakakvih napada i provokacija ali smo više o njima ćutali. Verovali smo da je to prolazno i privremeno. Međutim, nakon poslednjih događaja shvatili smo da ne vredi više da se ćuti jer vidimo da to daje podsticaj bolesnim umovima da nastave sa tim terorom. Predugo smo naivno verovali da svaki napad na nas izvode pojedinci. Sada vidimo da je svaki taj napad dobro izrežiran i da ima podršku i medija i institucija.

Zakon jačeg


O stradanju ovo malo Srba na ovim prostorima i borbi da se opstane u takvom ambijentu previše je primera. Još uvek vape porušeni pravoslavni hramovi za pravdom. Nas, pravoslavno sveštenstvo i monaštvo, drži vera u božju pravdu jer znamo da ni jedna suza i ni jedan vapaj neće biti zaboravljen pred Bogom, ali je umesno pitanje da li se toga svi i drže. Iz našeg iskustva vera u Strašni sud kod određenog broja naše zapadne braće iščezla je i ustupila mesto zakonu jačeg. Za takve je veliki Njegoš rekao "Kome zakon u topuzu leži tragovi mu smrde nečoveštvom".

Subota 07.04.2012. 12:21
. . . . da li ima jos Srba kojima nije jasno, da se i u ovom slucaju radi o hrvatskim sadistickim rasistima koji nisu podlozni promenama . . . pa prema tome bi Srbi morali da prilagode svoje stavove prema Hrvatima i Hrvatskoj . . .
Subota 07.04.2012. 12:45
Svaka vam čast što se borite da sačuvate identitet u tom ustaškom mraku. Šta je današnja hrvatska nego li povampirena NDH. hrvtska mračna prošlost njihova je sadašnjost i budućnost, to neka ne zaborave, vatikanske ubice!
Subota 07.04.2012. 12:53
Ovo je nazalost istina...zakon jaceg.Hrvatska demonkratija na djelu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online