Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 05.04.2012.
13:35
Ž. Marković - Vesti A

U Bosni rat, pa raspad

Nemačka Fondacija Fridrih Ebert koja već godinama deluje u BiH predstavila je pet scenarija budućnosti ove zemlje od kojih jedan čak predviđa i raspad BiH do 2025. godine što je prvi slučaj da jedna tako ugledna međunarodna organizacija nagoveštava takav rasplet.

 
Analitičari smatraju da svih pet scenarija zvuče prilično realno, što je posledica obimne analize, ali ostavljaju i mogućnost da stvari odu u potpuno drugom smeru.
Prvi scenario predviđa očuvanje sadašnjeg statusa i uređenja BiH koje bi ovoj zemlji omogućilo članstvo u Evropskoj uniji oko 2025. godine. Prema drugom, nakon provođenja značajnih ustavnih promena, bila bi uspostavljena funkcionalna decentralizovana država koja bi mogla računati na punopravno članstvo u EU.

Šesti i sedmi scenario


Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković ocenjuje u izjavi za "Vesti" da su mogući i šesti i sedmi scenario, odnosno različite varijacije i kombinacije pet već ponuđenih.


- Prvi je najrealniji, dok bi drugi bio najpoželjniji. Prema sadašnjim političkim orijentirima, dve od tri etničke zajednice priželjkuju peti, jedna i "ostali" se samo deklarativno zalažu za treći scenario, dok regionalne okolnosti upućuju na četvrti s tim što je obesmišljavanje etničkih i nacionalnih podela nemoguće - ističe Vuković.

Treći scenario podrazumeva takođe da BiH u EU uđe 2025. godine, ali tek nakon dramatičnih zbivanja sredinom ove decenije, unutrašnjih sukoba i vojne intervencije međunarodne zajednice koja bi osigurala provođenje svih potrebnih reformi.


Četvrtim scenarijem je predviđeno da BiH 2025. godine postane članica EU, ali bi tome prethodilo jače političko i privredno povezivanje svih država zapadnog Balkana nakon odbacivanja svih nacionalističkih ideologija koje su ranije dovele do podela.

Peti scenario je, logično, privukao najviše pažnje jer predviđa da BiH do 2025. godine neće ni postojati, a da bi članice EU eventualno mogle postati tri etničke državice koje bi nastale na njenim razvalinama nakon novih oružanih sukoba.


Šef kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Banjaluci i politička analitičarka Tanja Topić rekla je da je ova organizacija na kontroverzan način htela da otvori debatu oko budućnosti BiH.


- U našoj publikaciji je navedeno nekoliko opcija i jedan od njih je disolucija. To nije zlonamerno, već treba da razdrma političare u BiH da rade na poboljšanju unutrašnjih odnosa - navela je Topićeva.


Amer Kapetanović iz Ministarstva spoljnih poslova BiH koji je učestvovao u izradi ovih scenarija smatra da je onaj koji predviđa raspad BiH ujedno i najmanje verovatan.


- Bitno je to što je konstatovano da međunarodna zajednica mora imati ključnu ulogu u svim ovim scenarijima - rekao je Kapetanović. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.04.2012. 14:21
Posto su nemci veoma pristrasni kada su njihovi veciti saborci po zlocinu,hrvati u pitanju....moram im skrenuti paznju na sledece.. HRVATI U BIH MOGU DOBITI ONOLIKO KOLIKO SU DALI SRBIMA U HRVATSKOJ---ZNACI NISTA! Mnogo bi bolje bilo da ste otisli kod hrvata da trazite da se srbima vrati sva oduzeta prava i sva oduzeta imovina..nego sto huskate na novi rat u BIH. A I SLEPI STE....NE VIDITE SRPSKU...JEDINO STO POSTOJI STABILNO I NORMALNO U BIH. A DACE BOG USKORO SAMOSTALNO VOLJOM NARODA.
Četvrtak 05.04.2012. 13:48
Razmicu figure kao u sahu,igraju se i kroje sudbinu narodima. Samo na jedan nacin ce se zavrsiti ova naturena farsa od federacije,nezavisna RS,a ostali narodi neka se dogovaraju o zajednickoj drzavi,ili svaka posebno.
Četvrtak 05.04.2012. 14:03
Neka prekodrinska Braca budu uvek na oprezu,spremni i imaju u vidu i tu najeekstremniju ratnu opciju. Da ne budu ovce za klanje. U poturice vere nema
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online