Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 04.04.2012.
13:29
Đ. Barović - Vesti A

Orić svedok milom ili silom

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić će najverovatnije do kraja nedelje zatražiti od Haškog tribunala da izda obavezujući nalog kako bi njegovi pravni saradnici ipak razgovarali sa ratnim komandantom Srebrenice, Naserom Orićem.

ZA SRBE OSTAO ZLOČINAC: ratna fotografija Nasera Orića

- Doktor Karadžić ne odustaje od toga da upravo od Orića sazna niz ključnih detalja koji će umnogome promeniti dosadašnju sliku o dešavanjima u Srebrenici. Ono što ga najviše zanima su odgovori na tri ključna pitanja: da li je bilo naoružanja u Srebrenici i koliko i ko je vršio napade na srpska sela u okolini od 1992. do 1995. godine - kaže za "Vesti" Karadžićev šef Pravnog tima, Goran Petronijević.


Prema njegovim rečima, svedočenjem Orića, umnogome će se razjasniti i sve nedoumice oko broja žrtava 1995. godine.


- Već imamo ozbiljne dokaze o događajima u Srebrenici, a verujemo da će upravo ratni komandant ovog grada uspeti da razjasni koliko je boraca Armije BH poginulo ranije, a onda su predstavljeni kao žrtve masakra 1995. godine - dodaje Petronijević.


- Najpre ćemo tražiti obavezujući nalog da se Orić susretne sa nama. Tada ćemo mu predočiti intervju sa desetinom pitanja na koja on opet može i da ne odgovori, jer ga sudski obavezujući nalog primorava samo da se vidi sa nama i na ništa više. Međutim, posle tog razgovora mi ćemo proceniti da li ćemo ga i pored toga pozvati za svedoka, odnosno da li će i za to trebati obavezujući sudski nalog - objašnjava Petronijević.


Da bi Orić mogao da bude "nezgodan" svedok u Haškom tribunalu, posebno oko događaja u Srebrenici, trenutno se bavi i većina štampe u Bosni.


Naime, Orić je u više medijskih nastupa, plašeći se likvidacije, rekao da se na 17 adresa nalazi njegovo pisano svedočenje o tome šta se zaista događalo u Srebrenici. Njegovog svedočenja posebno se plaši SDA, jer bi mogao progovoriti o nagodbama muslimanskog političkog vrha sa visokim međunarodnim zvaničnicima pre srpskog zauzimanja enklave u julu 1995. godine.
 

Nestao predmet iz Bijeljine


Orić je preko svog advokata, Vasvije Vidović već poručio da ne želi da razgovara sa Karadžićevim pravnim savetnicima, kao i da neće svedočiti u procesu protiv bivšeg predsednika RS. Vidovićeva je sarajevskim medijima objasnila da je odbila Karadžićev zahtev zato što Okružno tužilaštvo u Bijeljini već vodi istragu protiv njenog klijenta. Međutim ovom predmetu se još 2007. godine gubi svaki trag pošto je oduzet ovom tužilaštvu.


Osuđen, pa oslobođen


Naser Orić je bio jedini muslimanski komandant optužen pred Haškim tribunalom za ubistvo više od 3.000 Srba u okolini Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine. Uhapšen je prebačen u Hag aprila 2003, a tri godine kasnije prvostepeno osuđen na dve godine zatvora. U drugostepenom postupku, 3. jula 2008. godine je ta presuda poništena i on je oslobođen svih optužbi.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.04.2012. 13:33
Samo nek kaže istinu. To je sve što se traži!
Sreda 04.04.2012. 13:45
Ako kaze istinu ne gine mu smrtna kazna....
Sreda 04.04.2012. 13:51
To govedo će ili biti istreniran i uvežban od haških "stručnjaka" ili će biti sad ga ima sad ga nema, od istih tih "stručnjaka".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online