Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 03.04.2012.
12:58
Mondo, Večernje Novosti A

“Bosna samo bošnjačka”

Pripadnici neonacističke organizacije “Bosanski pokret nacionalnog ponosa” (BPNP) počeli su agresivnu kampanju lepljenja plakata sa nacističkim porukama po Sarajevu, Tuzli, Živinicama i drugde u FBiH

Glavni moto pokreta je: “Bosna iznad svega!”

Porukom “Bosna samo bošnjačka” pripadnici neonacističke organizacije “Bosanski pokret nacionalnog ponosa” (BPNP) na svom sajtu objašnjavaju suštinu i svrhu postojanja i rada.

Organizacija veliča lik i delo Adolfa Hitlera i promoviše nacističku ideologiju. Uglavnom su delovali na Internetu, a sada su počeli agresivnu kampanju lepljenja plakata sa nacističkim porukama po Sarajevu, Tuzli, Živinicama i drugde u FBiH.

U Agenciji za istrage i zaštitu BiH potvrđeno je da njihovi agenti “raspolažu operativnim saznanjima u vezi sa spornom internet-stranicom i tekstovima organizacije”.

Pripadnici BPNP za sebe kažu da su “bosanski nacionalisti i da su raznih veroispovesti”. Tvrde da nisu “islamski fašistički pokret” kako ih neki žele prikazati.

“Našim neprijateljima ne smatramo Srbe i Jevreje, već određene strukture tih naroda koji štete zemlji”, objavili su u BPNP. A to su pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta kod Srba i pripadnici cionističkog pokreta kod Jevreja.

U pokretu kažu i da “pripadnikom jedinog državotvornog naroda Bošnjaka ili Bosanaca smatraju svakog belog stanovnika Bosne koji joj je odan bez obzira na religijsku i podrasnu pripadnost”. Tvrde da “bosanski jezik, kao nacionalni jezik Bošnjaka, treba i mora biti jedini službeni jezik u zemlji”.

Glavni moto pokreta je: “Bosna iznad svega!”.

Imena članova su tajna, a na Internetu se pojavljuju samo nadimci.

Oni kažu da se zalažu za “uspostavljanje nacionalne sekularne države Bošnjaka u skladu sa evropskom praksom gde svaka nacija ima pravo na vlastitu državu. Prema tome, Bosna je prvenstveno država Bošnjaka, ali i svih ostalih građana koji su joj odani”, poruka je BPNP.

Sociolog Ivan Šijaković za “Novosti” kaže da “ekonomska, socijalna i, pre svega, kriza identiteta dovode do formiranja neonacističkih organizacija. Desničarski pokret jača širom sveta, a BiH je vrlo povoljan poligon.”

POVEZANE VESTI

Utorak 03.04.2012. 13:05
Nema problema, eto njiha pa neka se tese koliko god im je volja a mogu i Aliju da iskopaju pa da ga tako bese o bandere, ko im brani.
Utorak 03.04.2012. 13:55
Шта је ту ново? Све нације које су Ватикан,Тито и Аустрија створиле од Срба и одгајале на српској територији, су створене на тој идеји.
Utorak 03.04.2012. 14:26
Ove ne treba pustati da se razmahnu..I njih i one vehabije sto smo imali juce tekst treba ODMAH razoruzati i pohapsiti..a oni koji nisu ni drzavljani vratiti odakle su dosli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online