Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 28.03.2012.
21:22
Vestionline A

Ruski ambasador: Ne razumem politiku Vlade Crne Gore

Ambasador Rusije u Podgorici Andrej Nestarenko izjavio je da ne razume politiku Vlade Crne Gore, zbog najave da će sa ruskom Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom (CEAC) biti raskinut kupoprodajni ugovor o Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP).

Nestarenko je za podgorički list Dan izjavio da bi to moglo da ugrozi odnose Crne Gore i Rusije, kao i da su Crnogorci ranije "molili" Ruse da uzmu KAP, da su se pozivali na istoriju, a sada hoće da "oteraju" ruske investitore.

Pozivali se na istoriju, a sada nas teraju: Andrej Nesterenko

"Tada su nas molili 'uzmite KAP', pozivali se na istoriju, govorili da su Rusi i Crnogorci braća, da treba sačuvati crnogorsku ekonomiju, jer je KAP pojas njenog spasavanja, a sada nas teraju", rekao je Nestarenko.

Prema rečima Nestarenka, nije logično to što Crna Gora, navodno, poziva Ruse da investiraju u Crnoj Gori, što poziva ruske turiste a, s druge strane hoće da CEAC "otera" iz KAP-a.

List Dan je ranije preneo tvrdnje ruskog ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua da je ostanak CEAC-a u KAP-u "politički interes Rusije". Predsednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević je, takođe, ranije ocenio da Crna Gora ne treba da sarađuje sa "ruskom mafijom", kao i da direktor KAP-a, predstavnik vlasnika CEAC-a Aleksej Kuznjecov, radi za rusku obaveštajnu službu.

Neki mediji su ranije objavili da odlazak Rusa iz KAP-a žele Amerikanci koji, kako je preneseno, smatraju da su predstavnici CEAC-a ruski obaveštajci. Skupština Crne Gore je na vanrednoj sednici krajem februara prihvatila odluku Vlade Crne Gore da preuzme otplatu kredita KAP-a, odnosno CEAC-a, u iznosu od 22 miliona evra kod Dojče banke.

Skupština je, takođe, zaključila da treba raskinuti kupoprodajni ugovor o KAP-u sa CEAC-om, na čijem je čelu Oleg Deripaska. Nemačka banka je prošle sedmice pokrenula postupak ubrzane naplate tog kredita, što znači da će, ako se drugačiji dogovor ne postigne, Vlada Crne Gore uskoro morati ođednom da isplati 22 miliona evra, pošto je ranije dala garancije za otplatu tog kredita.

Crnogorska vlada je ranije ponašanje ruskog vlasnika KAP-a ocenila kao "ucenjivanje" Crne Gore.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.03.2012. 21:35
Amerima smeta širenje ruskog interesa prema zapadu (a bogami i prema istoku, jugu, severu).
Četvrtak 29.03.2012. 02:04
Ruski ambasador: Ne razumem politiku Vlade Crne Gore -------------------------------------- Не разуме је нико!
Četvrtak 29.03.2012. 12:07
Ma razume covek al ne veruje... Navukose silne ruse u CG. i da kupe vikendice i zemlju..pootvaraju firme ..zidaju..a onda hoce u Nato....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online