Sreda 28.03.2012.
21:22
Vestionline

Ruski ambasador: Ne razumem politiku Vlade Crne Gore

Nestarenko je za podgorički list Dan izjavio da bi to moglo da ugrozi odnose Crne Gore i Rusije, kao i da su Crnogorci ranije "molili" Ruse da uzmu KAP, da su se pozivali na istoriju, a sada hoće da "oteraju" ruske investitore.

Pozivali se na istoriju, a sada nas teraju: Andrej Nesterenko

"Tada su nas molili 'uzmite KAP', pozivali se na istoriju, govorili da su Rusi i Crnogorci braća, da treba sačuvati crnogorsku ekonomiju, jer je KAP pojas njenog spasavanja, a sada nas teraju", rekao je Nestarenko.

Prema rečima Nestarenka, nije logično to što Crna Gora, navodno, poziva Ruse da investiraju u Crnoj Gori, što poziva ruske turiste a, s druge strane hoće da CEAC "otera" iz KAP-a.

List Dan je ranije preneo tvrdnje ruskog ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua da je ostanak CEAC-a u KAP-u "politički interes Rusije". Predsednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević je, takođe, ranije ocenio da Crna Gora ne treba da sarađuje sa "ruskom mafijom", kao i da direktor KAP-a, predstavnik vlasnika CEAC-a Aleksej Kuznjecov, radi za rusku obaveštajnu službu.

Neki mediji su ranije objavili da odlazak Rusa iz KAP-a žele Amerikanci koji, kako je preneseno, smatraju da su predstavnici CEAC-a ruski obaveštajci. Skupština Crne Gore je na vanrednoj sednici krajem februara prihvatila odluku Vlade Crne Gore da preuzme otplatu kredita KAP-a, odnosno CEAC-a, u iznosu od 22 miliona evra kod Dojče banke.

Skupština je, takođe, zaključila da treba raskinuti kupoprodajni ugovor o KAP-u sa CEAC-om, na čijem je čelu Oleg Deripaska. Nemačka banka je prošle sedmice pokrenula postupak ubrzane naplate tog kredita, što znači da će, ako se drugačiji dogovor ne postigne, Vlada Crne Gore uskoro morati ođednom da isplati 22 miliona evra, pošto je ranije dala garancije za otplatu tog kredita.

Crnogorska vlada je ranije ponašanje ruskog vlasnika KAP-a ocenila kao "ucenjivanje" Crne Gore.

2024 © - Vesti online