Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 25.03.2012.
12:04
J. L. Petković - Vesti A

Projekat "velika Albanija"

Ako se izmišljotina o Velikoj Srbiji kažnjava, a realnost Velike Albanije nagrađuje na uštrb suverenih država iz regiona, krivci za ovaj "kratki spoj" u međunarodnom pravu možda bi trebalo da građanima na Balkanu dozvole da se izjasne na referendumu. Da se ljudi opredele kojem će se privoleti carstvu, a ne da nas oni trpaju kao ovce u svoje torove, kaže za "Vesti" Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba koja je upravo proslavila dve decenije postojanja.

Ivan Stoilković, vođa Demokratske partije Srba u Makedoniji

Govoreći o nedavnim sukobima Makedonaca i Albanaca u nekoliko makedonskih mesta, član Sobranja tvrdi da oni nisu u interesu nijednog građanina i da će istraga brzo dati odgovor kome je cilj da destabilizuje državu.
 

Šta je uzrok incidenata u Makedoniji?
- Koncept građanskog društva u Makedoniji narušen je promovisanjem Ohridskog sporazuma. Od prvog dana primene ovog akta Makedonija pokazuje izrazitu sklonost ka zloupotrebi nacionalnog, odnosno etničkog principa u ostvarivanju prava. Očigledno da je reč o ostvarivanju stranih interesa koji u Makedoniji imaju političke promotere u opoziciji i po nekog izvršioca, uglavnom među adolescentima.
 

Šta je u pozadini toga?
- Mada se plasiraju teze da je u pitanju samo faza u realizaciji projekta velika Albanija, smatram da još nije sazrelo vreme za rešavanje albanskog pitanja u Makedoniji. Što ne znači da oni neće istupiti i ranije, ukoliko dobiju međunarodnu podršku. U svakom slučaju, ne treba potceniti poruke koje dolaze na ovaj način.
 

Kako komentarišete izjave Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Albanaca Menduha Tačija da bi svi Albanci trebalo da žive u ujedinjenoj državi?
- Ovo je pitanje za ključne ličnosti svetske politike koje su promovisale Tačija u relevantnu političku figuru i okupirajući teritoriju jedne suverene države obezbedile mu teritoriju za eksperiment "Velika Albanija u pokušaju". Zbog lažnih optužbi da stvara veliku Srbiju Slobodan Milošević je isporučen Haškom tribunalu, gde je i umro, a da mu krivica uopšte nije dokazana. Ovih dana pokušavaju da osude Vojislava Šešelja za učešće u istoimenom projektu, koji u stvari ne postoji. Svi smo svedoci pritisaka koji se vrše na Srbiju da joj se otme 15 odsto teritorije, kao i neverovatne torture prema Srbima na Kosovu i Metohiji. I pri tome nas ubeđuju da nije reč o stvaranju prostora za zaokruživanje Velike Albanije. Za izjavu Menduha Tačija imam razumevanja, jer je opozicija koji ima potrebu da svoje glasačko telo drži na okupu.
 

Protiv novih podela

Pošto je predizborna kampanja u Srbiji uveliko počela, da li srpske partije traže vašu podršku?
- Sigurno da stranke iz Srbije imaju svoje pristalice u Makedoniji među građanima sa dvojnim državljanstvom. Nemamo ništa protiv toga, ali ne bismo voleli da se politička borba iz Srbije prenese na naš teren i izazivajući nove podele naruši teško postignuto jedinstvo među Srbima u Makedoniji.

Da li se Srbi u Makedoniji plaše da bi i oni mogli da budu žrtve incidenata?
- Srbi u Makedoniji žive uglavnom u predelima ka Kosovu i Metohiji. Naša iskustva iz sukoba iz 2001. godine vrlo su bolna. Svi Srbi, kao i Makedonci, iseljeni su i proterani iz sela Matejče, iz Aračinova i drugih naselja zahvaćenih oružanim sukobima, njihove kuće su spaljene i oni se nikada više tamo ne smeju vratiti. Preko noći su postali beskućnici. Želimo da naš narod u Makedoniji živi dostojanstveno, bez straha za svoj opstanak, očekujući da nas, kao svoje lojalne građane, država Makedonija neće ostaviti na cedilu ukoliko budemo ugroženi.
 

Može li se reći da su incidenti povezani sa predstojećim samitom NATO-a, odnosno prijemom Makedonije u Alijansu?
- Incidenti ni na koji način ne mogu ugroziti prijem Makedonije u NATO, oko čega se slažu i vlast i opozicija.
 

O čemu ste nedavno razgovarali sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem?
- Bio je to jedan od redovnih sastanaka Srba iz regiona sa predsednikom Srbije. Prijatno smo iznenađeni odlukom vlade Srbije o ukidanju taksi na zahteve za državljanstvo koji se podnose u srpskim konzularnim predstavništvima. Zaključili smo da je neophodno da srpska država što pre potpiše sporazum o dvojnom državljanstvu sa drugim zemljama u regionu, kako bi naš narod mogao da lakše i brže ostvari pravo na državljanstvo svoje matice.
 

Da li ste zadovoljni položajem Srba u Makedoniji?
- Unapređenje položaja Srba u Makedoniji posle dužeg vremena krenulo je uzlaznom linijom. U periodu od 1948. do 1991. tadašnja skopska srpska politička elita počinila je klasičnu izdaju prihvatajući jugoslovenstvo za nacionalnost. Srpstvo se svodilo na folklor iz davne prošlosti. Posle raspada SFRJ Jugosloveni su, po već stečenoj navici da svoje nacionalno opredeljenje vezuju za državne institucije, postali Makedonci. Odmah su nagrađeni direktnim uvođenjem u vrh vlasti, u koje čitavu deceniju Srbi nisu mogli da kroče. Podlim činom smatram donošenje prvog Ustava RM iz čije su preambule Srbi potpuno izostavljeni! Kao da smo izumrli, kao da nas više nema!
 

Šta je to konkretno značilo?
- Ta situacija mudro je iskorišćena za raščišćavanje sa svim što je srpsko. Odjednom više nije bilo srpskih škola, pa čak ni nastave na srpskom jeziku, ukinute su srpske katedre, Srbi su uterani u makedonske institucije. Te posledice su nemerljive i još dugo ćemo se suočavati sa njima. Dok su se drugi uveliko konstituisali kao narod, mi smo trošili energiju da uđemo u Ustav. Po završetku ratnog sukoba i potpisivanja Ohridskog okvirnog ugovora, uspeli smo da Srbe uvedemo u preambulu makedonskog Ustava.
 

Od tada je dosta toga učinjeno.
- Imamo svoj nacionalni praznik, 27. januar, Savindan. Dobili smo Agenciju za ljudska i manjinska prava, na čijem čelu je Srbin. Koalicija je ispoštovala našu želju da zamenik ministra kulture u Makedoniji bude Srbin, kako bismo se što više založili za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa. U svoje uspehe upisali smo i uvođenje srpskog kao službenog jezika u opštinama Kumanovo i Staro Nagoričane. Nekada smo donosili udžbenike iz Srbije, skrivajući ih od carinika da nam ih ne zaplene, a sada je dogovoreno sa državnim vlastima da i knjige na srpskom jeziku budu besplatne. Obezbedili smo pravičnu zastupljenost Srba u državnim institucijama.
 

Imate dobru saradnju sa SPC.
- Učestvujemo u rešavanju crkvenog spora u nadi da ćemo uskoro zatvoriti jedno od najbolnijih pitanja, pravo na slobodu veroispovesti u svojoj crkvi na svom jeziku.
 

Uzor prota Mateja

* Ivan Stoilković rođen je 15. februara 1962. u Kumanovu. Završio je Pravni fakultet u Skoplju. Rukovođenje Demokratskom partijom Srba u Makedoniji, čije interese već 10 godina zastupa u Sobranju, preuzeo je 2009.

* Politički uzor mu je prota Mateja Nenadović, jer je "utemeljitelj institucija srpske države, prvi diplomata i predsednik vlade obnovljene Srbije, knez i prognanik, sve to isključivo u službi svog naroda".

* Za sebe kaže da je dete rokenrola, mada u poslednje vreme ima utisak da su neke od ruskih romansi napisane baš za njega. Ovih dana ponovo čita "Tvrđavu", a osim Meši Selimoviću, često se vraća ruskim klasicima.

* Navija za Partizan i voli da citira Duška Radovića: "Navijam za Partizan zato što ga volim, a tek onda zato što je najbolji!"

* Oženjen je i ima kćerku.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.03.2012. 12:52
Pa sta cete, dok smo mi vekovima neslozni, drugi se razmnozavali!
Nedelja 25.03.2012. 14:49
Američka sila od krajem drugog svetskog rata radi da se uspostavi novi poredak pod njihovim pokroviteljstvom, i da je on neizbežan i večan. I moramo da priznamo da postepeno uspevaju u tom cilju. Ali Istorija dokazuje svaki dan da se ponavlja, i da ništa nije večno, imperije dolaze i nestaju. Da bi mi srbi, ili albanci ili bilo ko drugi bili na njihovo mesto, nebi bili bolji od njih, garantujem. Naša je velika greška što nismo gajili dobre odnose sa velikim silama.Posvađali smo se sa svakim. A šiptari , kao obične istorijske kukavice su uvek savijali kićmu da bi došli do njihov cilja , i trenutno im to uspelo.
Ponedeljak 26.03.2012. 08:52
Neka osete i ostali koji su priznali Kosovo,misli su samo ce Srbija propasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online