Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 24.03.2012.
02:33
Večernje novosti A

Bosna vraća Srbiji milione od penzija

Penzijskom fondu Srbije kolege iz Bosne i Hercegovine moraju da vrate 10,4 miliona evra duga. To je, u stvari, iznos koji je nastao zbog pogrešnog obračunavanja penzija u periodu između 1992. i 2004. godine, kada su ratni sukobi zaustavili potpisivanje socijalnih sporazuma.

Došlo vreme za pošteno obračunavanje penzija između Srbije i BiH
 

Sada je najzad došlo vreme za prebijanje dugova, a u ovom će "talu" jedino srpski pregovarači moći da zadovoljno trljaju ruke. Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović za "Večernje novosti" objašnjava kako je napravljena ovakva računica.


Prema njegovim rečima, u periodu ratnog stanja, Srbija je preuzela na sebe obavezu da, u ime fonda BiH, isplaćuje penzije onima koji su na njenu teritoriju stigli iz Bosne. Ti su čekovi, međutim, bili znatno deblji nego što bi bivši radnici Federacije i Republike Srpske dobijali od svog matičnog fonda.
 

Dugove preuzela država

Potpisivanjem Socijalnog sporazuma 2004. godine svaka je država preuzela svoje obaveze, ali pošto je standard u Bosni bio mnogo lošiji, penzionerima koji su tamo odradili deo staža pa se preselili u Srbiju, primanja su značajno umanjena. Ova je nepravda ispravljena novim sporazumom 2010. kada su se ministri obe zemlje dogovorili da dugove ne mogu da plaćaju penzioneri već da će ih preuzeti država. Tada je većina bosanskih penzionera u Srbiji ponovo dobila za trećinu deblje čekove.

S druge strane, penzionerima koji su deo staža odradili u Srbiji, ali su se u međuvremenu preselili sa one strane Drine, primanja su bila u okvirima bosanskog standarda. Zato je, kada se podvukla crta, ispalo da naša zemlja svojim susedima duguje čak 30 puta manje nego što Srbiji "dođe" BiH.


- Da bi se konačno namirili svi računi, Srbija i Bih su 30. marta prošle godine potpisale Protokol kojim će se regulisati isplata svih odštetnih zahteva - objašnjava Zoran Panović.


- Njime je precizirano da naš Fond PIO potražuje od Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje čak 7,5 miliona evra i od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS oko 2,9 miliona EUR. Mi, s druge strane, njima dođemo svega 370.000 evra. A, pošto nije u pitanju malo novca ni za jednu stranu, napravili smo dogovor da se dugovi isplaćuju u četiri jednake rate. Prva je već uplaćena, a poslednja je planirana za 31. jul 2014. godine.


U Fondu PIO kažu da Srbija svakoga meseca isplaćuje oko 13.200 penzija u Federaciju BiH, dok se iz Federacije BiH isplaćuje oko 26.600 penzija za korisnike sa srpskom adresom.

POVEZANE VESTI

Subota 24.03.2012. 06:42
БиХ распустити. То поделити. Српску и Србију ујединити.
Subota 24.03.2012. 02:55
Trazimo pare od jos siromasnije zemlje...tuga...bas smo dostigli dno-dna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online