Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 21.03.2012.
13:13
Beta A

"I ja sanjam ujedinjenje svih Albanaca"

Dve albanske partije u Makedoniji - Demokratska unija za integraciju i Demokratska partija Albanaca, takmiče se da dokažu ko više sanja o Velikoj Albaniji, ocenjuje danas skopski Dnevnik.

Sanjam ujedinjenje svih Albanaca : Emira Mehmeti-Devaja
 

List navodi da je, posle lidera opozicione DPA Menduha Tačija, ideju o svim Albancima u jednoj državi podržala i članica vladajuće koalicije, Demokratska unija za integraciju, kroz usta poslanice Emire Mehmeti-Devaja, ali i dodaje da je zanimljivo da i DPA i DUI to čine posredstvom televizije, iz susedne Albanije.

Dnevik piše da je izjava poslanice DUI koju je sinoć prenela jedna skopska televizija, deo rasprave u kojoj je učestvovala još početkom januara.

"Ako mene pitate, i ja se, kao i svi drugi Albanci, nadam ujedinjenju, sanjam ujedinjenje svih Albanaca, ali je pitanje kako to sada da se ostvari. Da li postoji platforma, neki dokument... i drugo, koliko je realno da se to ostvari", rekla je Mehmeti-Devaja na snimku koji je juče prenela TV Sunce.

Mehmeti Davaja je za Dnevik potvrdila da je u Tirani 5. januara u jednoj debati govorila o Velikoj Albaniji, ali je istakla da je njena izjava istrgnuta iz konteksta i da se njome manipuliše radi podizanja etničke napetsoti.

"Moj stav je bio da je ideja o Velikoj Albaniji neostvariva. Zapitala sam kako bi se ta vekovna želja ostvarila u postojećoj međunarodnoj konstelaciji koja joj ne ide u prilog", kazala je ona.

Analitičar Albert Musliu slaže se u oceni da je izjava poslanice DUI istrgnuta iz konteksta i ukazuje da nije slučajano što je objavljena dva dana posle izjave Menduha Tačija, ali ne može da proceni u čijem je to interesu.

"Nije slučajno što se sada objavljuje ta izjava, ali nemam informacije da bi mogao da procenim da li je to učinio neko od simaptizera ili članova DUI kako bi se posle Tačijeve izjave napravila ravnoteža ili neko ko ima sopstvene inetrese i ko bi mogao da ima koristi od konflitne situacije. Ne znam ko je i zašto odabrao
tajming", rekao je Musliu za Dnevnik.

Kosovski premijer Haši Tači prošle nedelje je izjavio da bi u slučaju promene granica na Balkanu najbolje bilo da kada bi svi Albanci živeli u jednoj državi, a lider makedonske DPA, Menduh Tači je u intervjuu albanskoj televiziji Ora vesti podržao taj stav.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.03.2012. 13:36
Međunarodna konstelacija im ne ide na ruku?Pa, ako im sada ne ide kad će onda? Kad jenkiji odu sa ovih prostora? Pa tad neće imati ni blizu što imaju.Svako li se bavi politikom.
Sreda 21.03.2012. 13:45
e da hoce opet balkanski narodi da se sloze pa da ovu bagru ujedine u jadranskom moru...
Sreda 21.03.2012. 13:38
EU ne zeli vise konflikte i ratove , zeli sve da se odvija demokratski i po dogovoru...a kakvi smo po naravi (mislim na sve Balkance) - samo ratovima bi mjenjali granice Nisu dali nama Srbima da zivimo u jednoj drzavi (kojih nas ima ca.12 miliona u na prostorima ex-yu) a vama ce dati..Samo sanjajte.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online