Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.03.2012.
17:29
Beta A

Priznali da su za Sanadera uzimali državne pare

Županijski sud u Zagrebu je danas izrekao prve presude za jednu od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj u kojoj su, između ostalih, optuženi bivši premijer Ivo Sanader i stranka na čijem je čelu bio, Hrvatska demokratska stranka.

Sanader pred Županijskim sudom u Zagrebu

Oni su, zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba, optuženi za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije Fimi-media po kojoj je afera i dobila ime.

Sudsko veće prihvatilo je danas nagodbe koje je s Tužilaštvom sklopilo dvoje optuženih - Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić i njihove firme, Ani-Lon i Onid. Oni su u zamenu za manje kazne priznali da su za Sanadera i HDZ izvlačili novac.

Lončar-Papeš dobila je kaznu od 11 meseci zatvora uz koju će državi morati da vrati dva miliona kuna (265.000 evra), a Bojan Dimić šestomesečnu zatvorsku kaznu i nadoknadu 1,8 miliona kuna (239.000 evra) državi. Firma Ani-Lon moraće da plati 15.000 kuna (2.000 evra), dok će Onid biti ugašen.

Iz tužilaštva nisu želeli da otkriju hoće li biti još nagodbi, ali se u javnosti spekuliše da će to učiniti i nekada Sanaderovi bliski saradnici Mladen Barišić, bivši sef carine i blagajnik u HDZ-u, te Nevenka Jurak, preko čije se firme Fimi-media novac izvlačio.

Danas je počelo pripremno ročište u slučaju "Fimi-media" koje će trajati tri dana i na kojem će se odlučiti o datumu početka suđenja. Prvooptuženi Sanader i HDZ terete se da su ostvarili više od šest miliona evra protivpravne imovinske koristi, od čega Sanader oko dva miliona.

U tom slučaju je prvi put u Hrvatskoj optužena neka politička stranka, i to ona koja do nedavno bila na vlasti. Pored Sanadera i HDZ-a, optuženo je još nekoliko stranačkih funkcionera HDZ-a i vlasnika privatnih firmi.

Ivi Sanaderu sudi se na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske Hypo banke. U istom postupku mu se sudi i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u hrvatskoj Ini toj mađarskoj naftnoj kompaniji.

Županijski sud u Zagrebu sredinom decembra prošle godine pustio je bivšeg premijera, uz kauciju od 1,6 miliona evra, da se brani sa slobode. Prethodno je Sanader više od godinu dana proveo u austrijskom i hrvatskom pritvoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online