Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.03.2012.
12:52
Beta A

Za Pukanićevo ubistvo 148 godina zatvora

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presudu šestorici članova grupe koja je organizovala i izvela ubistvo novinara i suvlasnika lista Nacional Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića oktobra 2008. u Zagrebu, piše danas "Jutarnji list".

Robert i Luka Matanić na suđenju u Zagrebu

Pozivajući se na neimenovane izvore iz suda, list navodi da je Vrhovni sud potvrdio dosad najveću kaznu za organizovano ubistvo u Hrvatskoj, s tim da oni neće biti u zatvoru 150, nego 148 godina, što je jedina razlika u odnosu na prvostepenu presudu.

Prvooptuženom Robertu Mataniću (33) Vrhovni sud je potvrdio 33 godine zatvorske kazne. Luki Matanić (28) kazna je smanjena sa 16 na 15 godina, a ista odluka doneta je i u slučaju Amira Mafalanija (30). Željku Milovanoviću (46) potvrđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću (31) potvrđena je kazna zatvora od 30 godina. Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora.

Odlukom Vrhovnog suda svi pritvoreni ostaju u zatvoru, a u najboljem slučaju 58-godišnji Đurović može da traži da kaznu nastavi da izdržava u Crnoj Gori, piše "Jutarnji list".

Vrhovni sud je početkom februara održao sednicu na kojoj su razmatrane žalbe na prvostepenu presudu šestorici osuđenih za ubistvo Pukanića i Franjića, ali tada nije rečeno kada će odluka biti objavljena. Žalbe na presudu Županijskog suda u Zagrebu iz novembra 2010. uložili su i tužilaštvo i odbrana osuđenih.

Iako su šestorica osuđeni na ukupno 150 godina, do kraja suđenja na prvostepenom sudu u Zagrebu nije otkriven motiv ubistva ni krajnji naručilac. Sud nije prihvatio navode iz optužnice da iza ubistva stoji zločinačka organizacija, pa se tužilaštvo žalilo.

Ivo Pukanić i Niko Franjić ubijeni su 23. oktobra 2008. u podmetnutoj eksploziji u dvorištu zgrade Nacionala u centru Zagreba.

Prema optužnici, Robert Matanić je okupio zločinačku grupu, a zbog pomaganja osuđeni su Luka Matanić i Amir Mafalani. Željko Milovanović osuđen je kao neposredni izvršilac ubistva i osuđen je u odsustvu. Bojan Gudurić je osuđen jer je iz zasede trebalo da puca na Pukanića ako eksploziv zataji, a Slobodan Đurović zbog optužbi da je bio veza između ubica i Sretena Jocića, kome se u Beogradu sudi da je za Pukanićevo ubistvo platio 1,5 milion evra.

U Beogradu se za isti zločin sudi i Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online