Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.03.2012.
15:32 >> 18:46h
Vestionline A

Svedok: Za Sanadera sam primio mito

Krunski svedok Robert Ježić izjavio je u nastavku suđenja bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu da je za njega sredinom 2009. preko svoje firme u Švajcarskoj primio pet miliona evra mita koje je mađarska naftna kompanija MOL isplatila Sanaderu.

Nekadašnji Sanaderov bliski prijatelj rekao je na Županijskom sudu u Zagrebu da je reč o firmi Ksenoplast, a da je novac uplaćen preko firmi s Kipra za fiktivne konsultantske usluge. Ježić je svedočio da je novac i dalje na njegovom računu, te da će ga vratiti Hrvatskoj kad dobije uputstvo kako i kome treba da ga vrati.

Ivo Sanader

Navodno je ostalih pet miliona evra mita od MOL organizovao Sanaderov
brat Flavio. Ježić, koji je vlasik Diokija, jutros je počeo svedočenje u nastavku suđenja Sanaderu za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od MOL-a, za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini, iz koje je pritom trebalo da se izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Uz to mu se u istom postupku sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih. Ježić je ispričao i da je Sanader bio nezadovoljan kada mu je rekao da zbog mogućnih komplikacija nije moguće odmah podići pet miliona evra.

On je svedočio i o nekoliko susreta Sanadera sa čelnikom MOL-a Zoltom Hernadijem, za kojeg tužilaštvo tvrdi da je podmitio bivšeg premijera. Navodno je posle Sanaderove ostavke na mesto premijera, a nakon što se u javnosti počelo spekulisati o slučaju Ina-MOL svedok iskoristio priliku i rekao Sanaderu da odustaje od dogovora da isplate idu preko njegovih firmi.

Na početku svedočenja ispričao je da je Sanader preko njegovih firmi hteo da primi 10 miliona evra od mađarske naftne kompanije. Takođe je posvedočio da su njih dvojica bili kućni prijatelji, a da je Sanader u to vreme bio jedna od najmoćnijih osoba u Hrvatskoj "čiji se zahtev ne odbija". U nastavku suđenja Ježić odgovara na pitanja odbrane, suda i Sanadera.

Sanader tvrdi da krunski svedok laže

Odbrana bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera je odbacila iskaz krunskog svedoka u slučaju Ina-MOL, preduzetnika Roberta Ježića, da je Sanader preko njegovog računa primio pet miliona evra mita od mađarske naftne kompanije.

"Novac za koji se Sanader tereti, a koji je Ježić potrošio, zapravo je njegov honorar za angažman koji je Rusi trebalo da imaju u Omišlju", rekao je u popodnevnom delu suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu Sanaderov advokat Čedo Prodanović. On je rekao da Ježić ne govori istinu, te da svoj iskaz prilagođava činjenicama utvrđenim tokom dokaznog postupka. 

Odbrana bivšeg premijera već je ranije tvrdila da svedočenjem protiv Sanadera Ježić želi da poboljša svoj položaj budući da i njega tužilaštvo tereti za teška krivična dela.

Izlazeći iz suda bivši premijer rekao je da je zadovoljan dosadašnjim tokom suđenja.

"Sve ste videli, nemaju ništa", kratko je Sanader rekao novinarima.

Suđenje se nastavlja iduće sedmice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online